Anul trecut, 19 legumicultori din județul Suceava au beneficiat de subvenții în cadrul Programului ”Tomata”. Valoarea sprijinului financiar este de 3.000 de euro la 1.000 de metri pătrați, iar producția valorificată trebuie să fie de trei tone. Roșiile trebuie produse pînă pe 30 iunie. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, directoarea Direcției Agricole Suceava, Claudia Elena Gogu, a vorbit și despre faptul că se află în consultare publică o serie de acte normative care prevăd acordarea de ajutoare de stat pentru pierderile suferite de agricultori, apicultori și legumicultori din cauza războiului din Ucraina.
Doamna Gogu a declarat: ”Avem pe sectorul apicol un ajutor de stat, avem pentru cultura de tomate în spații protejate, și pentru cultura de usturoi. La fel, e în consultare publică minimisul la cartofi, care va avea și anul ăsta continuitate. Dacă m-ar auzi mai mulți apicultori ar fi nemaipomenit. Îi așteptăm direct la noi, la Direcție, începînd, credem noi, poate din 20 februarie, dacă documentul va fi promulgat cît de curînd, fără a mai trece pe la colegii de la Agenția Națională pentru Zootehnie. Oamenii au început să meargă către colegii de dincolo să solicite adeverințe și nu e cazul. Noi o să avem o listă pe care o primim de la colegi, o listă electronică în care o să verificăm apicultorii care dețin familii de albine și nu e nevoie să umble de la o instituție la alta. Ca idee, pentru apicultori se pune problema unui sprijin de 5 euro pe familia de albine deținută la 31 decembrie 2023”.
Claudia Elena Gogu a adăugat: ”Pentru tomate o să fie undeva la 1.500 de euro pentru 1.000 de metri pătrați cultivați, exclusiv în spațiu protejat, iar la usturoi minim 0,3 hectare, la fel 1.500 de euro. Așteptăm să fie promulgată legea și să anunțăm legumicultorii”.