Decanul Facultății de Inginerie Alimentară Suceava, profesorul universitar doctor Mircea Oroian, susține că în legume se mai găsesc și acum urme de DDT, chiar dacă acest pesticid nu se mai folosește de ani de zile. Analizele de laborator făcute la salată și la ceapă verde pentru o emisiune tv de specialitate au indicat prezența unor urme de pesticide admise, dar în limite rezonabile, însă și a DDT-ului. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, domnul Oroian a declarat: ”DDT-ul a fost interzis în 1991. Este un insecticid care s-a folosit împotriva gîndacului de Colorado cel mai mult. DDT-ul are o remanență foarte mare în sol și apă, unele studii aratînd că el va rămîne în sol pînă la 50-100 de ani după ce a fost folosit. Adică, dacă ultimele tratamente au fost făcute în anii `90, gîndiți-vă că noi vom scăpa de el poate prin 2040 sau mai încolo. În același timp, proximitatea noastră față de fostele țări din Uniunea Sovietică au făcut ca noi să folosim DDT-ul și după ce a fost interzis la nivel național. Intra pe diferite rute, lumea avea încredere în el că era eficient. Era eficient, dar foarte toxic”.
Domnul Oroian a povestit că la începutul anilor 2000 s-au înregistrat cazuri de intoxicare cu DDT după ce niște oameni mîncaseră ouă, spunînd: ”Îmi aduc aminte că la începutul anilor 2000 îmi povestea un medic veterinar că a găsit cazuri de intoxicație la oameni cu DDT după ce au mîncat ouă. Și mergînd pe filieră să vadă de unde a ajuns DDT-ul la ouă, familia care avea găinile dădea găinile cu DDT împotriva puricilor, deși DDT-ul era interzis de vreo 10 ani la vremea de atunci”. Mircea Oroian a mai spus că DDT-ul nu se mai produce nicăieri, dar că se fabrică niște derivați ai DDT-ului care sînt mult mai puțin toxici.