Centrul Cultural Bucovina, sub îndrumarea directă a Centrului de Creație și Promovare a Culturii Tradiționale, condus de Călin Brăteanu, are în subordine 50 de formații artistice de amatori de pe raza județului Suceava, care participă la diferite evenimente. În contextul în care în perioada Sărbătorilor Pascale astfel de formații au participat la diferite evenimente organizate de Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina, managerul centrului, Sorin Filip, a declarat la Radio Top: ”Invităm aceste formații la toate acțiunile la nivel de județ și, bineînțeles, de instituții”.
Întrebat dacă membrii acestor formații primesc un onorariu, domnul Filip a declarat: ”Primesc un onorariu pentru prestația artistică. Vă dați seama că nu vine nimeni fără să-l motivezi, mai ales în ziua de Paști. Întotdeauna au fost plătiți și toată susținerea vine de la Consiliul Județean. Altfel, nu îi motivezi pe cei din vatra satului. Ei sînt dăruiți actului artistic și vor să vină, dar vă dați seama că este greu să vină pe cheltuiala la lor”.
Referitor la costumele pe care membrii formațiilor artistice la îmbracă, domnul Filip a declarat: ”Sînt costume valoroase, sînt costume pe care rar le mai găsești în ziua de astăzi și trebuie să recunoaștem că puțini meșteri populari se mai dăruiesc acestei profesii, ca să spun așa, pentru că este greu să coși un costum popular, să țeși în stative. Stativele sînt, deja, pe cale de dispariție”. Stativul este războiul de țesut manual.
Întrebat dacă în județul Suceava mai sînt persoane care confecționează costume populare, Sorin Filip a afirmat: ”Să știți că în județul Suceava sînt undeva la 20 de meșteri populari pe care noi chiar îi avem în subordine. Consultantul artistic de la noi e Eutasia Rusu, cea care răspunde de aceștia meșteri populari, și unii dintre ei chiar vor să formeze tineri care să învețe. Să știți că în vatra statului se mai găsesc astfel de tineri”.