În 2022, la 15 ani, suceveanca Mateea Ariciuc a început să practice planorismul, fiind atrasă de acest sport după ce atunci cînd era mai mică a participat la o serie de mitinguri aviatice la Aeroportul din Salcea. Ea este cel mai tînăr sportiv de la Aeroclubul Teritorial <Grigore Baștan>. Într-o emisiune la Radio Top, Mateea a declarat: „M-am îndreptat către planorism în urma unor show-uri aviatice de la Aeroportul Suceava. Era genial și am poze de cînd eram mică și intrasem într-un avion de formație. De-acolo m-am stîrnit și anul trecut, de ziua mea, cînd am împlinit 15 ani, părinții mi-au făcut cadou două zboruri cu planorul. Mi-a plăcut foarte mult și m-am înscris la cursuri. Între 15 și 23 de ani, cursurile la aeroclub sînt gratuite. Înscrierile se fac pe site-ul lor și trebuie să ai dovada că ești apt din punct de vedere medical. Sînt 74 de ore de teorie. Sînt nouă materii împărțite în două module, mai abordabile, respectiv mai dificile. Primul modul a avut loc online, iar celălalt fizic, la Turnul de Parașutism din Ițcani și în sala de conferințe a Liceului cu Program Sportiv. După terminarea cursurilor teoretice am dat un examen de intrare la zbor, iar acum aproape o lună am susținut examenul de intrare la simplă comandă”.
Adolescenta a mai spus că pînă acum a parcurs 14-15 ore de zbor cu planorul, din care două singură, iar restul cu instructor. Întrebată dacă nu i-a fost teamă să zboare singură, Mateea a răspuns: „Nu, niciodată. Am fost doar încîntată și absorbeam toată energia, toată informația, absolut tot ce puteam cuprinde la momentul respectiv. Încercam totuși să fiu distrasă și să înțeleg în același timp ce se întîmplă în planor, să fur cumva startul, să pot pricepe ce fac acele comenzi. Concluzia este că primul zbor ca elev, nu ca agrement, a fost decisiv, pentru că după aceea am avut o frenezie, o energie constantă, și am ajuns cît de des am putut la aeroclub”. Suceveanca a spus că cel mai lung zbor al său a fost de 30 de minute la o înălțime de 700-800 de metri.
De asemenea, Mateea Ariciuc a subliniat că vrea să urmeze cursuri de parașutism și să piloteze un avion ultraușor, însă deocamdată nu poate obține licența întrucît nu a împlinit 16 ani. Mateea a trecut în clasa a X-a la Colegiul Național <Ștefan cel Mare>, la profilul matematică-informatică bilingv engleză. Ea a terminat clasa a IX-a cu media 9,72.