Legumicultorul Vasile Mătrășoaie, din Dumbrăveni, continuă colaborarea cu Banca de Gene din Buzău, coordonată de cercetătorul Costel Vînătoru, și a cultivat aproape 100 de soiuri de roșii, gogoșari și ardei iuți. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, el a declarat: „Am pus 46 de soiuri de roșii, dar cîte cinci sau zece fire, să văd cum merg. Am multe soiuri de la Banca de Gene din Buzău. Nu am vrut să mă duc la Buzău și fac cercetarea la mine, la Dumbrăveni. Am mai pus 11 sortimente de gogoșari, am pus kapia, precum și aproximativ 30 de sortimente de ardei iuți. Cam cîte 10-15 fire pentru a vedea cum se acomodează în zona de nord a țării, la actualele schimbări climatice”. Totodată, Vasile Mătrășoaie a spus că în cazul culturilor de legume nu e nevoie de foarte multă apă și a precizat: „Apa nu se dă aiurea, ci calculat. Mai degrabă planta să rabde un pic de sete. Am folosit o substanță ecologică pentru a menține apa în sol, pentru a nu se evapora repede. La legume nu trebuie apă multă. Trebuie apă dată cu porția, astfel încît planta să muncească. Rădăcina trebuie să se ducă în fundul pămîntului”. Domnul Mătrășoaie a mai spus că, astăzi, de exemplu, a început lucrul pe cîmp și la seră la ora 04.00 și că, ieri, în jurul prînzului, s-a retras, pentru că erau 34 de grade și nu se putea lucra. Legumicultorul a realizat un sistem de aerisire în seră, pentru că altfel temperaturile ar urca pînă la 60 de grade Celsius.