Săptămîna trecută, la USV, s-a desfășurat cea de-a X-a ediție a Salonului de Carte <Alma Mater Librorum>. Directoarea Bibliotecii Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, profesoara universitară Sanda-Maria Ardeleanu, a spus că a fost una dintre cele mai reușite ediții, dacă nu chiar cea mai reușită. Potrivit doamnei Ardeleanu ”acest salon, dincolo de importanța lui în lumea culturală, se vrea a fi și un vîrf de lance în ceea ce privește imaginea Universității <Ștefan cel Mare> și imaginea Bibliotecii”.
Într-o emisiune la Radio Top, profesoara universitară a mulțumit tuturor celor care au venit la Biblioteca Universității și de această dată cu donații, donații importante. În primul rînd, a vorbit despre una dintre ele mai puțin obișnuită. A spus doamna Ardeleanu: ”Dacă pînă acum partea românească făcea donații către Cernăuți, Ucraina, de data aceasta Cernăuțiul a venit, prin Institutul Cultural Român <Eudoxiu Hurmuzachi>, cu o donație de peste 100 de titluri, o donație care este și a Centrului Cultural Român, dar și a lui Eugen Pătraș, ca vicepreședinte al acestui Centru Cultural Român, și persoană particulară. El este avocat, dar este foarte implicat în mediul cultural românesc, promovîndu-l, și a folosit o parte din fondurile personale pentru a realiza această importantă donație”.
Cărțile donate sînt toate în limba română, cu autori români, iar ”alături de Eugen Pătraș a fost și scriitorul Ștefan Hostiuc, care, desigur, s-a alăturat acestui gest extraordinar făcut de partea cernăuțeană, de partea de nord a Bucovinei, către Suceava, către bibliotecă, către universitate”, a mai spus directoarea Bibliotecii USV.
Donații importante au fost făcute și de Societatea Culturală <Arboroasa>, de Primăria Dumbrăveni și Centrul Cultural <Eugen Simion>, care au venit pe rînd cu două donații speciale pentru salon și pentru Bibliotecă, printre care și <Manuscrisele eminesciene>. ”Noi aveam <Manuscrisele eminesciene>, donație din partea Academiei Române, dar, iată, încă un exemplar complet al acestor manuscrise ne-a venit donație din partea acestei instituții culturale”, a precizat Sanda-Maria Ardeleanu și a adăugat: ”Editura Academiei a venit cu numări important de titluri pe linia cercetării coșeriene, Editura Performantica, Editura Paideia, Editura Prospectii… sînt doar cîteva din editurile care au lăsat donații consistente în Universitatea noastră și le mulțumim”.
Întrebată dacă mai este spațiu în bibliotecă, profesoara universitară a spus la Radio Top că da și că după inventarierile ce au loc constant cărțile în plus merg către alte biblioteci ori servesc drept contribuție la fondarea unora noi: ”Bineînțeles, mai avem spațiu, deoarece cărțile circulă. Se întîmplă ca de multe ori biblioteca să primească dublete, deci să aibă două, trei exemplare din aceeași carte… Noi permanent inventariem titlurile și tot ceea ce este în plus merge la alte biblioteci. Biblioteca universității a contribuit, de exemplu, și la fondarea bibliotecii de la Ipotești prin donație de carte. Dăm din cele care nu au fost donate sau dăm cărțile care nu sînt în cea mai bună stare, pentru că se întîmplă și lucrul acesta. Păstrăm în bibliotecă cartea de o condiție foarte bună”.
”Iată că ne-am impus pe această piață a cărții, iată că dialogul despre carte a devenit unul la ordinea zilei. (…) E o foarte bună ocazie salonul să ne facem cunoscuți și să stimulăm creativitatea literară”, a concluzionat Sanda-Maria Ardeleanu.