Ştiri

Actualitate socială, economică, politică, sportivă şi culturală

Tableta zilei

Retrospectiva „Tableta zilei”

Top 10

Top 10 Airplay

Top Magazin

Revista „Top Magazin”

Audio

Cele mai importante subiecte locale ale zilei difuzate în cadrul emisiunii „Pulsul Matinal”

Prima pagină » Ştiri

Cuvînt de îmbărbătare al arhiepiscopului Pimen

20 martie 2020

Arhiepiescopul Sucevei și Rădăuților, Înalt PreaSfinția Sa Pimen, a transmis tuturor credincioșilor un cuvînt de îmbărbătare și întărire în contextul pandemiei de coronavirus. Înaltul Prelat al Bisericii Ortodoxe susține că „aceste necazuri sînt certări sau cercetări ale Lui Dumnezeu” și că „de-a lungul veacurilor au fost multe încercări, necazuri dar cum spune psalmistul din toate ne-a izbăvit Domnul”. Pimen le transmite credincioșilor să asculte sfaturile medicilor din spitale „date spre binele nostru, pentru sănătatea și vindecarea trupului nostru” și a adăugat: „căldura sufletului medicului este darul Lui Dumnezeu pentru trăirea lui ca împlinitor al poruncilor lui Dumnezeu care sînt Lumină”. Totodată, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților le transmite enoriașilor să se roage cît mai mult cu rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase miluiește-mă pe mine păcătosul sau păcătoasa”, dar și să se spovedească „să mărturisim păcatele noastre cu credință adîncă, cu credință că Dumnezeu ne iartă păcatele cu hotărîrea sfîntă de a ne osteni sufletele să nu mai greșim”. La final Pimen Suceveanul spune: „Închei acest cuvînt de îmbărbătare și întărire punîndu-vă la suflet încurajarea pe care ne-o dă Mîntuitorul Iisus Hristos care spune « Iată eu sînt cu voi pînă la sfîrșitul veacurilor ». Vă îmbrățișez pe toți cu dragoste părintească și vă port cu smerenie în rugăciunile mele”.

Redăm integral cuvîntul Înaltului Pimen:

„Iubiți credincioși,

Sîntem cuprinși de o mare durere sufletească și trupească, o mare primejdie pentru viața noastră zi de zi anume epidemia cauzată de coronavirus. Necazurile spun Sfinții Părinți purtători de Dumnezeu sînt certări sau cercetări ale Lui Dumnezeu. Sînt certări pentru păcatele noastre îndemnîndu-ne la îndreptare, la pocăință. Sînt o cercetare adică o atenționare din partea Lui Dumnezeu amintindu-ne că păcatul care este o boală a sufletului aduce și o îmbolnăvire a trupului. Este o cercetare a Lui Dumnezeu știind că la necaz ne apropiem de El, ne simțim mai bine mai mult, mai adînc cu mintea și cu inima. Cuvintele psalmistului David pururea să le avem în sufletul nostru: „Fericit este omul pe care îl vei certa Doamne”, bine este mie că m-ai smerit ca să învăț îndreptările tale”. De-a lungul veacurilor au fost multe încercări, necazuri dar cum spune psalmistul din toate ne-a izbăvit Domnul. „Prin multe necazuri, suferințe trebuie să intrăm în împărăția Lui Dumnezeu” spune Sf. Apostol Pavel. În viețile sfinților citim următoarele: O femeie creștină era în pelerinaj la Ierusalim și acolo striga cît putea „Doamne nu mă părăsi”. Cei din jurul ei au întrebat-o „De ce strigi așa de tare?” și ea a răspuns „Dumnezeu m-a părăsit”,  iar credincioșii au întrebat-o „Cum?” și ea a răspuns „Nu mai am necazuri”.  Deci o lecție pentru a  învăța cum să gîndim cînd avem necazuri. Prin necazuri ne aducem mai bine aminte de Dumnezeu, de poruncile Lui. Dumnezeu dă omului pururea binecuvîntări de bucurie, de sănătate, de prosperitate în cele ale sufletului și cele ale vieții pămîntești.

Iubiți credincioși,

Dumnezeu este doctorul trupului și al sufletului El ne dă vindecarea sufletului prin iertarea păcatului care este o îmbolnăvire a sufletului. Dumnezeu este doctorul trupului în primul rînd prin imunitatea acestuia  față de atîția viruși sau microbi din atmosferă la care sîntem supuși. Dumnezeu este doctor și al trupului prin lucrarea medicului și al medicamentelor făcute de oamenii de știință datorită cunoștințelor dobîndite prin luminarea minții de către Dumnezeu. Dumnezeu este doctor și al trupului prin căldura sufletească a ostenitorilor din spitale care consultă și îngrijesc pe bolnavi.  Căldura sufletului medicului este darul Lui Dumnezeu pentru trăirea lui ca împlinitor al poruncilor lui Dumnezeu care sînt Lumină. De aceea iubiți credincioși mai ales în ceasul de față să ascultăm de îndrumările medicilor date spre binele nostru, pentru sănătatea și vindecarea trupului nostru. Să ascultăm de poruncile Lui Dumnezeu care ne luminează mintea și sufletul, să ne rugăm cît mai mult în tot ceasul cu rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase miluiește-mă pe mine păcătosul sau păcătoasa”. Să alergăm la scaunele de spovedanie,să mărturisim păcatele noastre cu credință adîncă, cu credință că Dumnezeu ne iartă păcatele cu hotărîrea sfântă de a ne osteni sufletele să nu mai greșim. Și dacă am greșit să alergăm din nou la scaunul de spovedanie. Închei acest cuvînt de îmbărbătare și întărire punîndu-vă la suflet încurajarea pe care ne-o dă Mîntuitorul Iisus Hristos care spune „Iată eu sînt cu voi pînă la sfîrșitul veacurilor”. Vă îmbrățișez pe toți cu dragoste părintească și vă port cu smerenie în rugăciunile mele.

Pimen, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților

Sănătate și bucuria mântuirii. Amin!

Notează articolul: 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele