Directorul Colegiului Național <Eudoxiu Hurmuzachi> din Rădăuți, profesorul de istorie Adrian Puiu, nu se află în grevă generală, chiar dacă susține solicitările sindicaliștilor. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, directorul a declarat: „La <Hurmuzachi> greva este aproape generală. Cei doi directori nu sînt în grevă pentru că au de îndeplinit acte administrative și manageriale, au de semnat documente. În mod logic, nu ar putea să fie în grevă, sau dacă ar fi în grevă li s-ar suspenda de drept contractul de muncă. Or, pe durata suspendării contractului de muncă nu am putea semna acte administrative. Vrem, nu vrem nu sîntem în grevă. Și tot de la <Hurmuzachi> avem trei colegi profesori care nu-s în grevă deoarece sînt plecați într-un proiect Erasmus în Estonia cu un grup de 16 elevi. Prin urmare, acei colegi profesori, avînd elevi în grijă, vrînd-nevrînd, nu au cum să fie în grevă. Una peste alta sînt întrutotul de acord cu revendicările formulate de federațiile sindicale. Sînt solicitări de bun simț. În învățămînt nu a mai avut loc o grevă generală de 18 ani și în toată această perioadă nu putem spune că nu au fost indexări de salarii ori îmbunătățiri ale sistemului, dar în ultimii ani asta nu s-a mai întîmplat, corelat cu inflația și scăderea nivelului de trai. Veniturile cadrelor didactice au rămas aceleași și mai sînt și alte revendicări, nu doar cele strict legate de salarizarea personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, revendicări formulate de liderii de sindicat și care se încadrează în sfera normalului. Nu sînt absolut deloc ieșite din comun”.
Întrebat dacă momentul ales pentru greva generală este potrivit, avînd în vedere că se apropie Evaluarea Națională și Bacalaureatul, profesorul Puiu a răspuns: „Sînt momentele pe care sindicatele le consideră prielnice și momentele în care se poate demara o negociere. Acum să gîndim pragmatic. Dacă greva s-ar face în mijlocul vacanței de vară sau în octombrie-noiembrie nu ar fi o așa de mare presiune cînd se negociază revendicările. Oricum, greva generală a fost anunțată de ceva timp, încă din decembrie-ianuarie au fost discuții. Apoi, acum cîteva săptămîni s-a protestat la București. S-au parcurs toți pașii prevăzuți de Legea dialogului social și a avut loc și greva de avertisment de două ore, așa cum prevede legea. Negocierile nu au avut nici un succes și în cele din urmă colegii au hotărît declanșarea grevei generale așa cum s-a programat”.
Directorul colegiului rădăuțean a adăugat: „Este în interesul tuturor, și al nostru, și al elevilor, să reînceapă activitatea cît mai repede. Primordial este interesul elevilor și sper ca în aceste zile negocierile să se <dezghețe> și să intre pe un trend final, astfel încît prin arta compromisului să se ajungă măcar la un consens minimal acceptabil din partea ambelor grupuri sociale, reprezentanții Ministerului Educației și reprezentanții angajaților. Nu ne dă bine această prelungire a grevei, dar nu avem ce face. Este vorba despre peste 100.000 de cadre didactice în grevă la nivel național. Există o solidaritate de breaslă în acest moment. Mie, ca director de instituție, nu mi-a mai crescut salariul din 2018. Colegii au avut parte de ceva indexări, însă foarte, foarte mici, care în nici un caz nu au fost corelate cu inflația”.
De asemenea, profesorul Puiu a afirmat: „Mai sînt și probleme legate de aplicația informatică, de plata unor sporuri… Părerile oamenilor vizavi de protestul din educație sînt împărțite, funcție de cum există percepția fiecăruia despre sistem, despre rolul și importanța școlii, despre rolul profesorilor. Sînt persoane care apreciază acest demers în condițiile în care nivelul de salarizare este foarte scăzut. Apoi, sînt persoane care nu sînt prea prietene cu școala și care consideră că activitatea cadrelor didactice nu este atît de importantă, nu este atît de relevantă ca și activitate socială. Acele persoane sînt de părere că nivelul la care se află societatea în momentul de față este rezultatul activității profesorilor și nu pare prea pozitiv. Și-atunci, nu achiesează foarte mult la greva din învățămînt”.