Profesoara de franceză Mariana Ciupu, directoarea adjunctă a Școlii Gimnaziale nr. 4 Suceava, consideră că programa școlară este potrivită din punct de vedere al conținuturilor. De curînd, Ligia Deca, ministrul Educației, a avut o întîlnire cu directorii de școli din Tîrgu Mureș și a fost întrebată de un director cum vede „aerisirea planurilor-cadru”, dacă aceasta va fi făcută pe modelul polonez. Doamna Deca a afirmat, citată de edupedu.ro: ”Cred că ceva similar ne-ar fi și nouă util. Polonia taie din materie și dă mai mult timp pentru fixare. Poate că, da, avem nevoie de mai mult timp de școală”.
Într-o intervenție telefonică la Radio Top, Mariana Ciupu a declarat: ”Iar ne inspirăm de la ceilalți și nu ne inspirăm cum trebuie. Din punctul meu de vedere, la învățămîntul primar și gimnazial, pentru că deocamdată acestea mă privesc pe mine, s-a realizat o reformă a programei școlare, o reformă curriculară, undeva în 2017, cînd s-a trecut de la accentul pus pe conținuturi, la accentul pe competențe generale și specifice. Din ceea ce înțeleg e vorba de reformarea curriculară la liceu, unde ar trebui reorganizate planurile cadru și schimbate programele școlare, astfel încît să se treacă de la accentul pus pe conținuturi la accentul pe competențe. Eu consider că nu e necesar să renunțăm la conținut. Mie mi se pare potrivită programa din punct de vedere al conținuturilor. Eu cred că ar trebui oferită o mai mare autonomie profesorilor, astfel încît ei să-și ajusteze predarea la nivelul de învățare și la particularitățile de învățare ale clasei”.
În contextul în care s-a vorbit despre modelul Poloniei, doamna Ciupu propune modelul Slovaciei, spunînd: ”Și pentru că tot mergem pe modele, să urmăm modelul Slovaciei. Eu am fost în Slovacia în 2021 și mi-a plăcut acolo, pentru că la limbi străine se studiază obligatoriu pe grupe de 10 elevi. Ar fi ideal să lucrez la limba franceză sau la limba engleză cu 10 elevi, unde chiar e necesar mult timp pentru a oferi feedback fiecărui elev. Limbile străine presupun foarte multe comunicare, or cu 30 în clasă, cu 25, e complicat în 50 de minute. E vorba de acel lucru diferențiat cu fiecare elev în parte. Deci, eu aș merge pe partea asta și n-aș renunța la conținuturi”.