Ştiri

Actualitate socială, economică, politică, sportivă şi culturală

Tableta zilei

Retrospectiva „Tableta zilei”

Top 10

Top 10 Airplay

Top Magazin

Revista „Top Magazin”

Audio

Cele mai importante subiecte locale ale zilei difuzate în cadrul emisiunii „Pulsul Matinal”

Prima pagină » Ştiri

Medicii de familie suceveni, consultaţii gratuite, dar fără reţete compensate

3 ianuarie 2018

Începînd de astăzi, medicii de familie suceveni nu mai eliberează reţete compensate şi bilete de trimitere, din cauză că nu a fost semnat contractul cu Casa de Sănătate. Purtătoarea de cuvînt a Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava, Irina Badrajan, a adăugat că medicii sînt prezenţi la cabinete şi acordă consultaţii gratuite. Doamna Badrajan a mai declarat: „Vrem să prelungim protestul pînă când decidenţii vor înţelege că satisfacerea doleanţelor noastre este de mare urgenţă. Care au fost doleanţele noastre? Acordarea unui procent mai mare pentru medicina de familie, adică 12 %. Procentul a îngheţat în viziunea decidenţilor la 5,8%. Nu putem merge în continuare aşa, pentru că o să dăm faliment în 2018. Bugetul alocat este pentru întreţinerea cabinetului şi acordarea unui act medical de calitate. Am cerut şi debirocratizarea actului medical şi în acesta fiind inclusă şi buna funcţionare a sistemului informatic. Pacienţii trebuie să înţeleagă că acest protest nu este împotriva lor, ci în sprijinul lor”. Conform Irinei Badrajan, persoanele cu afecţiuni acute beneficiază de consultaţie şi reţetă simplă, iar pentru bolnavii cronici se încearcă să se facă un minimum de necesitate de medicamente pe care să şi le cumpere.

Ca reacţie la decizia medicilor de familie, preşedinta Asociaţiei Colegiul Pacienţilor Suceava, Dana Maxim, spune că organismul pe care-l reprezintă susţine acţiunea acestora: „Susţinem acest demers şi sîntem solidari cu aceste acțiuni de protest datorită faptului că se impune a fi avertizată actuala clasă politică, precum și instituțiile responsabile privind sustenabilitatea sistemului național de asistență medicală primară, cu privire la situația de criza majoră, prelungită în care se află acest segment de îngrijire a pacienţilor. Asistenţa primară medicală este esențială, medicii de familie reprezintă primul punct de interacțiune a pacienţilor cu sistemul medical. Finanțarea asistenţei medicale primare este de numai 5%, cea mai mică din Europa în raport cu alte state europene, unde subfinanţarea depășește 15%. Există probleme şi cu limitarea numărului de consultații, dar şi cu limitarea posibilităţii de a prescrie reţete pentru anumite boli, precum şi cu valoarea decontării serviciilor medicale primare.

Exista o legislație neclară și contradictorie şi considerăm că sistemul medical are nevoie de reglementări clare, şi nu interpretabile”, a mai arătat preşedinta Asociaţiei Colegiului Pacienţilor Suceava, Dana Maxim.

Notează articolul: 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele