Ştiri

Actualitate socială, economică, politică, sportivă şi culturală

Tableta zilei

Retrospectiva „Tableta zilei”

Top 10

Top 10 Airplay

Top Magazin

Revista „Top Magazin”

Audio

Cele mai importante subiecte locale ale zilei difuzate în cadrul emisiunii „Pulsul Matinal”

Prima pagină » Top Magazin

Nota 10 la cîntare

3 martie 2009

La crize noi, tot voi

ac-dc

Australienii de la AC/DC au dat lovitura cu noul LP „Black Ice”, al 15-lea din cariera lor, album care, chiar în prima săptămînă de după lansare, s-a instalat comod pe prima poziţie a topurilor din SUA şi UK.
Mai ciudat este faptul că de fiecare dată cînd rockerii australieni au cucerit clasamentele, Marea Britanie s-a confruntat cu o profundă criză economică. De altfel, înfiinţarea trupei, în 1973, a coincis cu începutul unei perioade negre pentru industria britanică, după ce preţul petrolului a crescut de patru ori. A fost rîndul celor de la AC/DC să intre în criză după moartea vocalistului Bon Scott, pe 19 februarie 1980, dar rockerii şi-au revenit repede şi, împreună cu noul solist, Brian Johnson, au înregistrat “Back in Black”, acesta devenind ulterior al cincilea cel mai bine vîndut album din istorie.
Curios este faptul că albumul lansat în memoria lui Bon Scott a avut parte de cele mai bune vînzări la ora cînd Marea Britanie era în pragul unui dezastru, cu peste 2 milioane de şomeri şi cu o inflaţie de 20%. Şi povestea s-a repetat 10 ani mai tîrziu, cînd, în plină criză economică, rockerii au spulberat clasamentul de vînzări cu “The Razors Edge”. În buna tradiţie a australienilor, albumul “Black Ice”, apărut anul trecut, nu a ţinut cont de vremuri şi s-a vîndut deja în peste 42 de milioane de exemplare în lumea întreagă, totalul discurilor vîndute de AC/DC de-a lungul timpului depăşind 200 de milioane.
Recent, turneul pentru promovarea albumului “Black Ice” a fost numit cel mai bun din 2008, în cadrul premiilor Pollstar Concert Industry. Printre ceilalţi nominalizaţi s-au numărat Bon Jovi, Madonna şi Coldplay.
Trebuie spus că într-un clasament al petiţiilor prin care se solicită concerte cu artişti străini în România pe primul loc se află AC/DC. Şi ce dacă, dacă noi n-avem un stadion mai de Doamne-ajută pe care să se poată desfăşura AC/DC? Astfel am ratat, probabil, ultima şansă de a-i vedea pe cei de la AC/DC în România. Cu toate că, dacă ne gîndim că trupa este una care face performanţă în vreme de criză, România o poate aştepta să concerteze şi 200 de ani de-acum încolo.

Toni Tărnăuceanu
Director muzical Radio Top

Notează articolul: 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele