Ştiri

Actualitate socială, economică, politică, sportivă şi culturală

Tableta zilei

Retrospectiva „Tableta zilei”

Top 10

Top 10 Airplay

Top Magazin

Revista „Top Magazin”

Audio

Cele mai importante subiecte locale ale zilei difuzate în cadrul emisiunii „Pulsul Matinal”

Prima pagină » Ştiri

Recomandări de la Poliţia Suceava pentru plăţile on-line

15 martie 2020

Într-un comunicat transmi de Poliţia Judeţului Suceava se a arată că „avînd în vedere măsurile dispuse la nivel național și recomandările privind evitarea deplasărilor care nu sînt absolut necesare se preconizează o creștere a activităților comerciale în mediul on-line.  În acest sens vă recomandăm să respectați cîteva reguli pentru cumpărături și plăți cît mai sigure”. Iată sfaturile Poliţiei Suceava:

CE TREBUIE SĂ FACI

Cumpără din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoști sau pe care le-ai mai folosit și verifică rating-ul vînzătorilor pe site-urile de comerț online.

Introdu adresa site-ului pe care intenționezi să efectuezi plata și nu da click pe link-uri primite pe mail. În unele situații, aceste link-uri te pot direcționa către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianților.

Asigură-te că transferul informațiilor se face în mod securizat. Verifică existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosește un protocol HTTPS sau SSL atunci cînd navighezi pe internet.

Înainte de a introduce datele cardului bancar, asigură-te că site-ul este securizat: în stînga sus va apărea un lacățel care va indica faptul că respectivul site este securizat, iar adresa site-ului va incepe cu HTTPS.

Este important să deții un sistem de operare actualizat și un antivirus, de asemenea, actualizat, iar firewall-ul să fie activat. Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar precum și alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.

Folosește carduri de credit atunci cînd cumperi on-line. Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce privește siguranța clienților. Dacă nu primești ce ai comandat, emitentul cardului îți va returna banii.

Fii atent la plățile recurente (automate). Înainte de a furniza datele cardului pentru a plăti un serviciu cu reînnoire, informează-te cum poți să încetezi serviciul plăților recurente.   

Mulți comercianți on-line îți vor cere să stocheze informațiile tale de plată. Gîndește-te de două ori înainte să iei o decizie și fii sigur că ai înțeles riscurile pe care le implică.

Păstrează întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ai efectuat on-line.Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vînzării sau pentru a face dovada că ai plătit pentru bunuri.

CE NU TREBUIE SĂ FACI

Dacă nu cumperi un anumit bun sau serviciu, nu furniza datele cardului. În cazul plăților on-line vi se vor solicita de către comercianți numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV și data expirării. Dacă ți se cer și alte informații, cum ar fi codul PIN, nu introdu aceste date și parăsește site-ul.

În situația în care primești mail-uri prin care ți se solicită datele cardului bancar pentru actualizare sau pentru diferite scopuri nu da curs acestor solicitări, banca nu îți va cere niciodată aceste date prin mail, iar cel mai probabil, dacă vei da click pe link-ul din mail, vei fi direcţionat către un site de tip phishing, care imită site-ul real al băncii unde ți se va cere să introduci datele cardului.

Nu deschide atașamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot conține viruși sau programe de tip malware.

Cînd cumperi on-line de la alte persoane, nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, folosește un serviciu cu plata ramburs.

Evită să faci cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa / MasterCard Secure Code).

Nu trimite datele cardului prin e-mail-uri necriptate. Unii comercianți on-line din afara Europei pot cere să le trimiți prin fax copii ale cardului și pașaportului drept garanție. Nu da curs!

Notează articolul: 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele