Medicul chirurg Sorin Hîncu este revoltat de faptul că se pot achiziționa antibiotice de la farmacii și fără prescripție medicală. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut că ordinul referitor la eliberarea de antibiotice fără reţetă a fost greșit și spune că eroarea a fost corectată. Inițial, termenul anunțat era de 72 de ore, dar ulterior Ministerul Sănătății l-a redus la 48 de ore. Domnul Hîncu, care este președintele Colegiului Medicilor Suceava, speră ca ministrul Sănătății să anuleze acest ordin care permite eliberarea antibioticelor fără rețetă. Într-o emisiune la Radio Top, Sorin Hîncu a explicat că antibioticele luate după ureche se iau degeaba și că excesul de antibiotice dăunează. A spus domnul Hîncu: ”Pe piață sînt foarte multe antibiotice, tratamentele au devenit din ce în ce mai intense, mai sofisticate, și populația știe că, domnule, dacă am infecție trebuie să mi se administreze un antibiotic, dar nu oricum. Antibioticele se dau numai cu rețetă de către medici, un anumit antibiotic sau poate uneori două antibiotice. Au fost situații cînd s-au dat și trei antibiotice specifice pentru infecția care trebuie tratată, cu ritm de administrare, cu timp de administrare. Antibioticul nu este un medicament pe care să-l iei cînd vrei și cum vrei, așa cum iei ceva că te doare capul. Se dă cu rețetă, cu prescripție, nu se dă la liber”.
Doctorul Hîncu a adăugat: ”Ați văzut ce bîlbîială a apărut la Ministerul Sănătății. 72 de ore poți să mergi la farmacie să-ți iei antibiotic, după aia nu 72, 48 de ore. Nu-i corect. Ce face omul de rînd? Aici trebuie să ne gîndim. Spune: <Mă doare capul, am făcut o viroză, mă duc să-mi iau antibiotic>. Se duce și ce antibiotic ia? Păi, ce, știe el care e ăla? Se duce la farmacie și îi dă de cele mai multe ori o asistentă de farmacie, nici măcar un farmacist. Farmaciile sînt acum doar magazine unde se vînd medicamente”.
Sorin Hîncu a explicat de ce nu este bine să se ia antibiotice fără prescripție medicală, spunînd: ”Am să vă spun de ce nu este bine – pentru că microbii, în general vorbind, se învață cu medicamentul, cu antibioticul care vrea să-i omoare și își fac anumite mutații, și devin rezistenți. La ce se vorbește despre rezistența microbiană la antibiotic? Să spunem că dintr-o populație de un milion de microbi îi dai antibiotic și 900.000 mor, dar 100.000, ăia care sînt mai puternici, rămîn și apoi ăia se înmulțesc. Deci, populația microbiană care apare după asta este o populație microbiană rezistentă”. Medicul Hîncu a adăugat: ”Acum avem de-a face cu foarte multe tulpini de antibiotice, de microbi rezistenți. Vedeți dumneavoastră că toată lumea a aflat ce ravagii face stafilococul auriu, care este rezistent și trebuie niște antibiotice deosebite. S-au inventat foarte multe antibiotice pentru a trata infecțiile. Au apărut antibiotice mai puternice, antibiotice așa-zis cu spectrul larg, cefalosporine, și cred că aproape în fiecare an mai apare un antibiotic nou. Nu putem să lăsăm acest medicament la liber, să fie pentru tratamentul empiric, la voia oricărei farmacii sau a unui asistent de farmacie și a omului care vrea să-și ia și el un medicament. Omul, cetățeanul nu este vinovat. Vin de multe ori pacienți cu diverse afecțiuni și spun: <Domnule doctor, dar să-mi iau și un antibiotic sau nu-mi dați un antibiotic?>. Și spun: nu, fiindcă nu ai nevoie. Și unii dintre aceștia se duc la farmacie și își iau antibiotic. În toată comunitatea europeană, în toată lumea civilizată, aceste medicamente se dau pe rețete cu prescripție medicală”.
Domnul Hîncu a mai spus că dacă antibioticele pot fi luate în continuare și la liber, atunci se va ajunge într-o situație foarte gravă, acesta afirmînd: ”Trebuie rețetă la antibiotic, nu mai trebuie rețetă… Unde ajungem, ce vrem să facem? Peste cîțiva ani o să avem o populație microbiană foarte rezistentă, care va produce niște îmbolnăviri și o să stăm și o să ne uităm, și se vor cheltui bani, și va fi suferință mai multă, pentru că dacă dăm antibiotice aiurea întărim microbii”.