Ştiri

Actualitate socială, economică, politică, sportivă şi culturală

Tableta zilei

Retrospectiva „Tableta zilei”

Top 10

Top 10 Airplay

Top Magazin

Revista „Top Magazin”

Audio

Cele mai importante subiecte locale ale zilei difuzate în cadrul emisiunii „Pulsul Matinal”

Prima pagină » Tableta zilei

Stafilococul universitar

10 octombrie 2014

La cantina Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava a fost depistat stafilococul auriu. Nu printr-un control de rutină preventiv, ci după ce două persoane care au luat masa acolo au ajuns în spital cu probleme digestive grave. Şi a fost doar un noroc faptul că umărul victimelor a fost doar 2, pentru că inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică au confirmat suspiciunea medicilor de la spital. Au găsit stafilococul auriu în mai multe produse comercializate la cantina USV. Şi asta într-o zi în care aproximativ 900 de persoane au luat masa acolo. Mă întreb ce-ar fi fost dacă jumătate dintre aceştia ar fi ajuns la spital din cauza asta? Cine ar fi răspuns? Cine s-ar fi sesizat? Cine ar fi plătit pentru o asemenea neglijenţă? Şi totuşi, exact numărul mic al victimelor face diferenţa şi nu mi se pare deloc corect. Faptul că sunt doar două victime în loc de 500 nu schimbă cu nimic datele problemei, în sensul că stfilococul auriu era în aceeaşi cantitate de mâncare, e pe mîinile aceleiaşi bucătărese care aranja bucatele în farfurii, iar responsabilitatea este în ambele cazuri şi a conducerii cantinei şi a conducerii universităţii deopotrivă. Dar nu, conducerea USV s-a spălat pe mîini. Acum ni le arată şi sune că alte nereguli nu s-au găsit. Păi cine vorbea de alte nereguli? O neregulă de felul acesta este suficientă pentru o cantină cu o asemenea adresabilitate precum cea a Universităţii Ştefan cel Mare. Este cea mai mare cantină din oraş, rulajul este uriaş iar acolo vin zilnic să mănînce, în afară de studenţi şi profesori, angajaţi de la Poliţie, Direcţia Silvică, Direcţia Sanitară Veterinară şi Direcţia de Sănătate Publică. Concluzia ar fi, cumva justificată, că se întrunesc toate condiţiile să credem că mâncarea la cantina USV e proaspătă şi sigură. Dar iată că orice mit poate fi demontat. Nu e deloc aşa cum am fi crezut şi cu atît mai mult conducerea instituţiei ar fi trebuit să-şi asume franc deficienţa, să închidă cantina pentru cîteva zile, chiar dacă DSP, în mod curios, nu le-a recomandat asta şi să dezinfecteze zona. Măcar pentru restabilirea încrederii clienţilor, dacă nu de dragul igienizării. S-a preferat însă reducerea la minim a ecoului acestui scandal şi sancţionarea unei bucătărese cu o amendă cît salariul său pe o lună. Ea este, din punctul de vedere al organelor de control şi al instituţiilor implicate, singurul responsabil pentru stafilococul universitar.

 Alina Mihăescu

Articolul urmator
Notează articolul: 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele