Ştiri

Actualitate socială, economică, politică, sportivă şi culturală

Tableta zilei

Retrospectiva „Tableta zilei”

Top 10

Top 10 Airplay

Top Magazin

Revista „Top Magazin”

Audio

Cele mai importante subiecte locale ale zilei difuzate în cadrul emisiunii „Pulsul Matinal”

Prima pagină » Ştiri

Ştefan Mandachi, la Radio Top, despre drumuri, accentul său moldovenesc şi cereri în căsătorie

15 martie 2019

Interviul a fost înregistrat în studioul Radio Top Suceava joi, 14 martie, în jurul orei 12.00.

Sorin Avram: Ștefan Mandachi, alături de mine. Ștefan, mîine este 15 martie, ziua cea mare, ce va urma după?

Ştefan Mandachi: În primul rînd, bună ziua. Pentru mine este cel mai important acum ziua de 15 martie. Ceea ce va urma după în momentul de față este irelevant. Aștept foarte mulți oameni să se coalizeze la Suceava, aștept foarte mulți oameni să iasă în stradă într-o manieră pașnică, într-o manieră pacifistă, fără injurii, vrem să vedem care va fi numărul de oameni care se vor aduna, vrem să vedem cîți români vor veni cu adevărat, vom vedea cîți români au prostestat faptic, nu doar în spatele tastaturii, și după această cumulare a românilor vom vedea ce va fi după.

Niște așteptări tot ai. Ai făcut niște calcule, ai umblat atît de mult în această perioadă. Care sînt așteptările?

Așteptările mele sînt extrem de mari, sînt foarte optimist. Pînă acum sînt zeci de mii de mesaje pe care le-am primit. Și am informații că în țară sînt mai multe milioane de oameni care s-au coalizat demersului nostru. Într-adevăr, așteptările mele sînt foarte mari, vreau zeci de mii de oameni la Suceava, vreau milioane în România, uniți de un scop și de un ideal comun, vrem autostrăzi în România.

Ștefan Mandachi, ai avut discuții cu autoritățile pentru a proteja acest protest?

Am avut discuții cu autoritățile în sensul în care legea prevede să avem avize pentru manifest. Am primit toate avizele, toate autorizațiile, tot manifestul este curat, este aprobat și așteptăm lumea să vină la Suceava.

În urma apelului tău ce așteptări ai avut, ce persoane publice ai fi așteptat să se alăture și nu s-au alăturat?

Mai au timp să se alăture. Persoanele pe care am mizat eu nu s-au alăturat, dar cred că și ele își doresc la fel de mult cum îmi doresc și eu autostrăzi, nu cred că giganții comerciali care tac nu își doresc autostrăzi. Nu cred că giganții comerciali care pînă la 4 martie s-au plîns într-una că nu au autostrăzi acum, deodată, le-a trecut temerea. Și comercianții medii care încă nu spun nimic. Nu cred că ei au vreo clipă senzația că acesta este un manifest care îmi aparține mie și eu vreau reclamă din urma manifestului. Nu, eu vreau să trăiesc pe șosele, vreau să merg decent pe șosele, vreau ca anii pe care îi petrec la volan să-i petrec alături de familia mea, să-i petrec alături de prietenii mei. Eu nu cred că acești oameni care acum tac nu s-au săturat să vadă mîini, picioare pe drumuri, să vadă descarcerări, să vadă poliție, să vadă salvare, să vadă sirene.

Ștefan Mandachi, dă-mi două trei nume de persoane publice foarte cunoscute în România care sînt alături de tine.

Păi, în primul rînd l-am provocat pe Viorel Cataramă, pe care l-am provocat din postura de antreprenor, nu în postura de politician. Vreau să fac o demarcație foarte limpede. Nu fac politică, nu mă pricep la politică, o repet pentru a mia oară. Pe Viorel Cataramă nu l-am provocat în calitatea lui de politician, ci în calitate de antreprenor, care m-a inspirat mulți ani. El este unul.

Sînt companii extrem de mari în România care s-au solidarizat cu mine, aș putea să spun Fun Courier, Jysk, Marelbo din Suceava, Denis, foarte multe compani din Suceava: Euro Est, Global Design, tipografia Celestin, Erichmann, foarte multe companii, oameni notorii, care ieri, cînd am fost în București, am fost invitat la Romanian Business Leaders, am ținut un discurs și am invitat toți acei antreprenori să strige „ȘÎEU!”. Dacă vă doriți autostrăzi strigați cu mine „ȘÎEU!”. Dacă nu, sînteți liberi să tăceți. A strigat toată sala în cor „ȘÎEU!”.

Președintele României te-a sunat?

Nu.

Vreun fost mare sportiv sau actual sportiv, vreun actor, vreun cîntăreț?

Dorin Goian este unul dintre sportivii care au manifestat activ. El este un mare fotbalist, cred că este unul dintre cei mai mari fundași pe care i-a avut România. Alți sportivi nu, dar actorii Teatrului Național de la București sînt solidari cu mine.

Ștefan Mandachi, ai făcut un metru de autostradă, dar vreau să te întreb: de cînd ai făcut anunțul în legătură cu demersul tău cîți kilometri de drumuri ai făcut?

Am făcut cîteva mii bune, am umblat să popularizez acest mesaj. Am zece zile de cînd dorm cîte două-trei ore pe noapte, dar asta nu mă afectează, pentru că funcționez pe bază de bucurie. În momentul cînd văd cîți români sînt activi, cîți români au ieșit din letargie, cîți români am ieșit din hibernare.

Tu ai organizat toate întîlnirile din țară? Sau ai fost și invitat la unele manifestări?

Am fost și invitat. N-am organizat toate manifestările, pentru că foarte mulți oameni mi-au zis în felul următor: „îmi dau seama că nu vrei să-ți faci reclamă mascată și chiar dacă ți-ai face reclamă mascată așteptăm și alți antreprenori să-și facă același gen de reclamă mascată”. M-au invitat oamenii pentru că au văzut că nu am nimic de ascuns, pentru că au văzut că sînt vulnerabil, că îmi asum toate consecințele actelor mele și ăsta este unul dintre motivele pentru care lumea, cred, mă iubește.

Apropo de vulnerabilitate, am văzut informații, nu știu dacă erau verificate, cum că a dat cineva o amendă pentru faptul că s-a construit fără autorizație? E drept?

Nu e drept. Nu s-a dat nici o amendă. A fost doar o dezinformare, primarul comunei Bosanci (localitatea în care a fost construit metrul de autostradă – n.r.) este solidar cu noi, va fi și el prezent la manifest. Și este unul dintre primarii curajoși din România, care susțin autostrăzile.

Cîte interviuri ai acordat în zece zile?

Zeci de interviuri. Radio, tv, presa scrisă, on-line. Am acordat foarte multe interviuri pentru că am vrut să-mi fac cunoscut mesajul. Mesajul nu-mi mai aparține, el aparține tuturor românilor. Este manifestul românului.

Eu cred că ești printre puținii români în măsură să emită o părere despre presă, dat fiind faptul că în ultima perioadă ai intrat în contact cu atît de multe mijloace de informare în masă. Care e parerea ta despre presa română?

Părerea mea despre presa română este că reprezintă într-adevăr o putere. Eu am studiat, am făcut patru ani de Drept la Iași și am învățat acolo că presa este a IV-a putere în stat. Nu mi-am dat seama de importanța presei pînă în zilele astea. Nu mi-am dorit niciodată să fiu prezent sau vocal sau în video pe internet, eu pe Facebook-ul meu nu am avut video pînă acum pus. Nu mi-am dorit notorietate prin intermediul presei. Dar acum îmi dau seama că presa este un instrument destul de puternic în societate. Mă bazez pe presă. Mai sînt și scăpări. Am fost expropriat de terenul din Bosanci pe nedrept pînă la urmă, eu fiind proprietar de 4-5 ani de zile pe acel teren. Presa a preluat o informație incorectă și a dus-o mai departe și e riscant. Chiar au apărut articole: Ștefan Mandachi, anchetat. În condițiile în care lucrurile stăteau cu totul diferit.

Și s-au lămurit lucrurile?

Da, bineînțeles. Primarul a ieșit public, a făcut un comunicat de presă, a ieșit la televiziune, a emis o declarație în care a spus că terenul îmi aparține, aveam autorizație, este în legalitate.

Dar cum ai simțit că te-a tratat: cu respect, cu indulgență au fost și răutăți?

Cu respect, fără indulgență, pentru că nu aveam nevoie de indulgența nimănui.

Te deranjează faptul că au fost unii lideri politici care s-au lipit de acțiunea ta?

Nu mă deranjează și nici nu mă afectează. Sper să protesteze în calitatea lor de cetățeni în primul rînd, în calitatea lor de șoferi.

Nu știu ce gîndește fiecare politician, eu nu am nimic nici cu partidul X, nici cu partidul Y, nici cu partidul Z, nu am nimic cu asociații, cu fundații, cu alte categorii. Eu îmi văd de grija mea, mă concentrez pe obiectivul meu și vreau să-mi văd de obiectivul meu.

După ce va avea loc acest manifest vom putea trage niște concluzii.

Ai primit reproșuri în timpul demersului tău, în timpul plimbărilor prin țară?

Nu, nu am primit. Am avut o susținere colosală, deci undeva la 99,99%.

Ștefan Mandachi, ce te-a surprins cel mai mult în aceste zece zile?

M-a surprins enormitatea, că extrem de mulți români au ieșit din zona de confort, m-a surprins faptul că românii nu sînt atît de comozi pe cît am crezut eu. M-am convins că românii sînt și curajoși, avînd în vedere că tupeul sau curajul este contagios.

N-ai ascuns faptul că ești necăsătorit. Ai primit cereri în căsătorie?

Am vreo 5.000 de mesaje necitite, le citesc și vă anunț cîte cereri am.

Dar în alea citite era vreo cerere?

Erau felicitări, declarații de iubire sinceră, nu declarații de dragoste, am mai avut intervenții subiective, dar sînt prea concentrat pe obiectiv și le-am lăsat pentru perioada imediat următoare.

Ștefan Mandachi, în această perioadă ai umblat foarte mult și ai folosit frecvent logo-ul  acțiuni tale „ȘÎEU”. Nu te-ai simțit intimidat, nu te-ai simțit rușinat pentru că știm foarte bine, și eu, și tu, se rîde foarte mult de accentul moldovenesc. Dacă ești din Ardeal și vorbești cu accent ardelenesc ești cool, dacă ești sudist și vorbești cu pă în loc de pe ești cool, dacă vorbim cu accent de aici sîntem niște țărani din Moldova.

Este o subliniere impecabilă. Asta e percepția românilor din sud sau din vest despre noi. Dar era o percepție subiectivă, se pare. Pentru că acum, uitați-vă cîți ardeleni strigă în cor „ȘÎEU!”, deci era doar o pojghiță a realității. Eu mi-am asumat. De asta am și zis că sînt țăran de la Sfîntu Ilie, cu accent moldovenesc. Și am închis discuția. Din momentul în care asculți un țăran de la Sfîntu Ilie cu accent moldovenesc și-i dai crezare, și-i dai importanță, înseamnă că respecți pe toți moldovenii. Bineînțeles că noi, ca și moldoveni, sîntem rușinați. Și eu am fost rușinat. Cînd mergeam în București vorbeam cu accent de București. Dar a fost un moment cînd am avut o revoluție a conștiinței și am spus: n-are nici un sens. Aici m-am născut, așa am fost crescut. Cu pi, cu şî ş.a.m.d. Și pînă la urmă gîndiți-vă că în Elveția sînt opt dialecte și se înțeleg ăia în patru limbi. Noi nu ne înțelegem din moldovenește în ardelenește sau în oltenește? Sînt prea mici și insesizabile diferențele și ne sîntem dragi unii altora, și uitați ce se întîmplă cînd ne mobilizează un demers comun și sincer.

Ai idee în cît timp se poate face un kilometru de autostradă în România, cu legislația existentă?

Cu legislația existentă nu știu, n-o cunosc în detaliu, știu că nu este un cadru legal corespunzator, dar putem să facem o comparație cu kilometrii care se construiesc în Austria, în China, în Germania, ş.a.m.d. Împărțim 10.000 de kilometri la 12 luni și vedem că iese undeva la vreo 900 de kilometri per lună.

Joi dimineață am avut un interviu cu un specialist în drumuri, inginerul Eugen Girigan, și-mi spunea domnul Girigan că în SUA pregătirea pentru construcția unei autostrăzi era de 10 ani. Donald Trump a schimbat legislația, a redus timpul la doi ani. În Croația, în trei ani de zile prin parteneriat public-privat s-au făcut 1.200 de  kilometri de autostradă, în România ca să începi lucrul la o autostradă îți trebuie patru ani. Întrebare: te-ai gîndit, dat fiind faptul că ai avut contacte cu oameni din diferite domenii, să inițiezi un proiect de lege pentru simplificarea legislației?

Nu m-am gîndit, dar nu-i exclus.

Unde te vezi peste zece ani?

Un om liber în România.

Și România unde?

În fruntea Europei.

Mulțumesc Ștefan Mandachi.

Mulțumesc și eu.

Notează articolul: 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele