Ştiri

Actualitate socială, economică, politică, sportivă şi culturală

Tableta zilei

Retrospectiva „Tableta zilei”

Top 10

Top 10 Airplay

Top Magazin

Revista „Top Magazin”

Audio

Cele mai importante subiecte locale ale zilei difuzate în cadrul emisiunii „Pulsul Matinal”

Prima pagină » Ştiri

Stelian Tănase: Klaus Iohannis vrea alt premier, PNL vrea alt preşedinte de partid

14 februarie 2020

„Orban a reuşit de unul singur, că Iohannis nu conta în lupta asta, el e inexistent, doarme bine pe la Cotroceni, îşi face siesta printre plante. Nu cum s-a spus că el e ficus. Ficusul e alături, ca să-i facă bine la respiraţie”.

„Ai unul (Ludovic Orban – n.r.) care a raportat victorii, măcar trei victorii foarte clare. Inclusiv pentru partidul care l-a slujit pe Iohannis să cîştige alegerile. Nu a cîştigat singur. El abia apuca să zică trei vorbe la televizor şi nu convingea nici pisica din studio”.

„Complotul era să-l înlăture pe Orban, pentru că nu-l suporta Tariceanu şi vroia să fie el şefu’. Sînt multe de explicat aici. Poate voi scrie odată. Acum, în 2019, Orban a redresat partidul, s-a văzut şi a obţinut cîteva victorii zdrobitoare”.

„Să ne gîndim că el (electoratul – n.r.) s-a îndepărtat de PSD în momentul în care PSD şi-a trîntit două guverne. Electoratul e fricos, e laş. Deci nu poţi să-i oferi haos, dezordine, instabilitate. El se departează de tine, chiar dacă te-a votat şi e fidelul tău. S-ar putea şi PNL sa fie depunctat în alegrile care vin anticipat sau nu, locale şi parlamentare, din această nesiguranţă pe care au furnizat-o”.

„În primul rînd nu aş mai cita-o pe doamna Turcan. (…) Poate să facă cafele, dar nu să conducă un partid”.

„Au zdrobit PNL-ul. Sub conducerea remarcabilă a doamnei Gorghiu. Cel mai prost preşedinte al partidului din istoria PNL-ului”.

„UDMR-ul este, de fapt, un PSD de limbă maghiară. Acest Kelemen Hunor e prea Viktor Orban, adică e purtătorul unor viruşi care nu au legătură nici cu poporul român, nici cu istoria lui, nici cu cultura, nici cu societatea în care el şi partidul lui trăiesc. Iar între partidul lui şi comunitatea maghiară este o diferenţă”.

Despre televiziunea publică, al cărei preşedinte-director general a fost: „Nu am fost ani de zile acolo de unde aveam amintiri foarte urîte, pentru că acolo era un grup, un clan, o gaşcă aservită lui Ponta, lui Dragnea. Ei slugăreau Guvernul şi PSD-ul, şi eu eram din partea cealaltă, eram liberal, şi atunci sigur că am avut amintiri foarte urîte şi am suferit un malpraxis, să zic aşa, vizavi de cîţiva dintre colaboratorii mei. Unul azi e senator PSD, cică era consilierul meu la televiziune. Nu ştiam că era membru PSD şi că fusese trimis în misiune.

Radio Top: Domnule Tănase, am o curiozitate. După ce …

Stelian Tănase: Să nu mă întrebi dacă mă întorc la televiziune (la conducerea TVR 1 – n.r.).

R T: Nu, nu.

S T:  Mi s-a pus întrebarea asta de 100 de ori de la începutul anului.

R T:  Şi vreţi să vă întreb ?

S T:  Nu vreau să mă întrebi.

R T:  Ok. Nu vă întreb.

S T: Deci nu mă întorc, ca să fiu exact.

R T:  Dar vreau să vă întreb…

S T: Am fost întrebat şi am zis că nu mă întorc.

R T: Deci aţi fost întrebat. Dar aţi fost invitat la vreo emisiune dupa ce n- aţi mai fost preşedinte director-general?

S T:  La TVR am fost invitat prima oară cînd a murit Regele Mihai. Aveam o carte pe piaţă despre dinastie şi Titi Dinca (realizator de emisiuni – n.r.), atunci cînd sicriul a fost dus spre Curtea de Argeş m-a poftit cînd era în direct ceremonia să povestesc. Am fost invitat şi am fost foarte onorat. (…) Nu am fost ani de zile acolo de unde aveam amintiri foarte urîte, pentru că acolo era un grup, un clan, o gaşcă aservită lui Ponta, lui Dragnea. Ei slugăreau Guvernul şi PSD-ul, şi eu eram din partea cealaltă, eram liberal, şi atunci sigur că am avut amintiri foarte urîte şi am suferit un malpraxis, să zic aşa, vizavi de cîţiva dintre colaboratorii mei. Unul azi e senator PSD, cică era consilierul meu la televiziune. Nu ştiam că era membru PSD şi că fusese trimis în misiune.

R T: Cine, domnul Romaşcanu (Lucian Romaşcanu, senator PSD de Buzău – n.r.)?

S T:  Da. Am rămas surprins să-l văd acolo, el făcînd pe fidelul televiziunii.

R T: Şi el v-a fost consilier personal.

S T: Da. Mi-a fost trimis cu misiune. Mi-a plăcut jocul, să văd cît de sofisticat juca PSD-ul şi cum mă spiona.

R T: La alte emisiuni, în calitate de analist, aţi fost invitat?

S T: Nu. Niciodată.

R T: În schimb sînteţi invitat la Realitatea…

S T: La realitatea, la Digi şi la B1. Am fost invitat la Romania TV, dar nu m-am dus. La Antena 3 nu am fost invitat. Dar am fost invitat la Antena 1 de doamna Stoicescu, şi iar nu m-am dus. Pentru că mie greu să văd un an-doi-trei să văd ce politică duce postul respectiv, ce teorii susţin şi ce invitaţi au… să apar eu acolo tam-nesam. Trebuie să te duci între prieteni sau nu neapărat prieteni, că nu beau bere cu nimeni şi nici nu mă întîlnesc acasă cu vreunul din ei. Dar măcar să existe o anumită empatie, o anumită… să putem dialoga şi… controversa, să nu putem fi de acord asupra unei chestiuni, dar dacă există încredere şi există o acceptare reciprocă putem discuta orice.

R T: Domnule Tănase, cum catalogaţi situaţia din ziua de astăzi? Situaţia politică.

S T: Tulbure. A spus şi Orban parcă cuvîntul asta, „tulbure”.

R T:  Bun. Şi cine a tulburat-o? E un tulburător sau sînt mai mulţi tulburători ?

S T: Întotdeauna se întîmplă aşa ceva cînd se face un schimb de putere. Deci, în 2019 raportul de forţe s-a schimbat. În 2016, PSD-ul în frunte cu Dragnea, că el era liderul real al partidului, a cîştigat alegerile, a zdrobit dreapta. Au zdrobit PNL-ul. Sub conducerea remarcabilă a doamnei Gorghiu. Cel mai prost preşedinte al partidului din istoria PNL-ului. Şi au luat o mare bătaie. Şi la locale, vă amintiţi episodul cu Marian Munteanu. Şi la parlamentare. Au fost zdrobiţi pur şi simplu. A fost schimbată duduia asta care era protejata de Iohannis, el a inventat-o. Cum a inventat şi Guvernul Cioloş. Are multe erori Iohannis în agenda lui. Şi a venit Orban, Orban care e vechi în partid, din ianuarie ’90, şi a trecut prin toate etapele unui partid: campanii, căderi, putere, scandaluri, excluderi, tot ce se poate întîmpla. Şi cu experienţa lui, că ştia bine PNL-ul, a reuşit să-l pună pe linia de plutire. S-a văzut. În 2019, şi mă întorc la ce spuneam la început, s-a produs o schimbare a raportului de putere între PNL şi PSD. PNL-ul a cîştigat europarlamentarele şi referendumul, a dat jos guvernul cu moţiune de cenzură, a instalat propriul său guvern. Eu vedeam un guvern de coaliţie, dar ştiţi că USR-ul a refuzat. Din păcate i-a costat. Între timp a pierdut 700.000 de voturi între europarlamentare şi prezidenţiale. Publicul nu a apreciat acest joc înşelător şi care a produs nesiguranţă. Şi normal că în situaţii din astea, cînd se schimbă puterea, vremurile sînt tulburi pentru că se stabilesc toate echilibrele la nivelul întregii societîţi. De la  administraţia locală pînă la Guvern şi Parlament. Vedeţi ce agitaţie este în Parlament, pentru că avem Parlamentul din 2016 dominat copios de PSD, dar în acelaşi timp în această majoritate s-au produs multe fracturi. PNL-ul încearcă să-şi ia voturi de-acolo ca să-şi treacă legile, să facă diverse coaliţii (…) cum e cazul UDMR-ului, care la fiecare lege are alt vot. Ba se abţine, ba sînt cu PSD-ul, ba sînt cu PNL-ul. Nu ştii ce joc fac.

R T: Îşi urmăresc foarte bine agenda proprie.

S T:  Vreau să vă mai spun ceva. UDMR-ul este, de fapt, un PSD de limbă maghiară. Deci e corupt. Este anchilozat în proiectele anilor ’90. Electoratul lor a suferit mari transformări, ca şi cel al PSD-ului, care s-a diminuat drastic din ’90 şi pînă astazi, şi îl văd ca pe un dinozaur (…) Eu l-am cunoscut bine pe fondatorul partidului, domnul Domokos Geza, am lucrat cu el şi înainte de ’89, era un om cu scaun la cap, îl ştiu şi pe Marko Bela, mai puţin, e un om rezonabil. Acest Kelemen Hunor e prea Viktor Orban, adică e purtătorul unor viruşi care nu au legătură nici cu poporul român, nici cu istoria lui, nici cu cultura, nici cu societatea în care el şi partidul lui trăiesc. Iar între partidul lui şi comunitatea maghiară este o diferenţă. Este o elită la vîrf care trăieşte foarte bine pe seama comunităţii maghiare. Ei bine, ca să mă întorc la întrebarea dumneavoastră. Aceste schimbări de pe un picior pe altul produc această situaţie tulbure politică. Dar vom avea alegeri, lucrurile se vor clarifica, unii vor fi pe o parte, unii pe alta şi patru ani sper să avem linişte, pentru că ţara a rămas foarte în urmă. Odată cu guvernarea PSD, în ce priveşte reformele. În toată Europa, toate guvernele se mişcă foarte dinamic. Fug înainte. Şi noi, de mulţi ani, dacă luăm şi guvernarea Ponta, de vreo şapte ani, stăm pe loc. Nu mai facem reforme. Nu mai dăm legi importante, nu avem proiect de ţară, vorba săracului Iohannis. Vremurile vor rămîne tulburi pînă după alegeri.

R T: Dar ce e cu graba asta? Zicea Raluca Turcan că data pentru anticipate ar fi 28 iunie. Ce mi-e 28 iunie, ce mi-e 20 noiembrie.

S T: În primul rînd nu aş mai cita-o pe doamna Turcan. (…) Poate să facă cafele, dar nu să conducă un partid. Într-adevăr au ajuns la această dată, unii spun că ar fi un blat cu PSD-ul şi s-ar fi înţeles Ciolacu… Cioclacu, fiind în campanie, el are nevoie de victorie. Are nevoie de tot felul de pacte, alianţe, de sprijin. Şi lui i-ar conveni. Ar avea un punct cîştigat. Ar zice „uite, am negociat cu PNL-ul şi ne-am înţeles”. Ar fi punctul lui. S-au înţeles, în sensul că şi PSD-ul a ajuns la concluzia că n-are de ce să nu vrea alegeri anticipate, pentru că stă bine pe local. Are 1.900 de aleşi locali. Cu ăştia poţi să cîştigi alegerile. PNL stă mai slab, 1.200.

R T: Domnule Tănase, vor fi nişte mişcări. Vor fi nişte primari PSD care să treacă la PNL.

S T: Ce vreau să vă spun este exact asta: că ambele partide pot să fi contatat că dacă există o înţelegere… Eu nu sînt împotriva înţelegerilor. Compromisul face parte din politică, aşa cum face şi lupta. Dacă au ajuns la un acord, au înţeles că au de cîştigat partidele mari. PSD şi PNL sînt partidele cele mai mari din România. Nu au de pierdut nici cu anticipatele, nici cu două tururi sau un tur. Pentru ele nu este o problemă, pentru că domină. Este acel bonus pe care îl ia cîştigătorul daca iese primul. Electoratul îi dă un plus de atenţie şi îi acordă şi votul, aşa că nu văd de ce nu ar fi ajuns la un acord, pentru că cine pierde din asta e USR. Va fi trimis mult în spate. Şi se mai întîmplă ceva, e posibil ca ALDE, Pro România, PMP şi chiar UDMR să nu intre (în Parlament – n.r.). E foarte posibil, dacă acordul acesta există. Dacă au căzut de acord să-şi împartă tortul, să ştiţi că aceste partide sînt pe muchie de cuţit.

R T: Dumnevoastră cum credeţi că se simte Ludovic Orban în această situaţie? Tu ca şef de partid eşti propus şef de guvern şi-i spui partidului să nu te voteze. E ceva nemaiîntîlnit pe faţa pămîntului.

S T:  Absurdul s-a născut în România. Că-i avem pe Urmuz, Kugler şi Eugen Ionesco, toţi beneficiari ai filonului de absurd care este în societatea românească. Era şi atunci cum este şi astăzi. Aşa că n-ar trebui să ne mirăm. În fond, scopul lor este să provoace alegeri anticipate şi trebuie să trîntească trei guverne. Eu sînt sceptic asupra acestei manevre, am şi scris pe pagina mea de Facebook, pentru că electoratul nu ştiu dacă ia bine acrobaţiile astea. Să ne gîndim că el s-a îndepărtat de PSD în momentul în care PSD şi-a trîntit două guverne. Electoratul e fricos, e laş. Deci nu poţi să-i oferi haos, dezordine, instabilitate. El se departează de tine, chiar dacă te-a votat şi e fidelul tău. S-ar putea şi PNL sa fie depunctat în alegrile care vin anticipat sau nu, locale şi parlamentare, din această nesiguranţă pe care au furnizat-o. Deşi PNL îşii trînteşte nu două, ci trei guverne. S-ar putea să nu fi calculat bine, chiar dacă noi ne uităm spre scop, spre alegeri. Eu cred că va fi depunctat pentru asta. Are un avantaj confortabil şi dacă pierd 3-5 puncte, tot el cîştigă.

R T: Să fiţi in pielea lui Ludovic Orban cum v-aţi simţi?

S T: Prost. (…) În momentul în care au dărîmat guvernul au zis tot noi facem guvernul. Că noi l-am dărîmat. El spera să aibă aliaţi. PNL n-a intrat cu capul înainte în povestea asta. A sperat că USR va merge cu el şi ar fi avut un guvern nu majoritar, dar cu o situaţie mai bună în Parlament. USR, spre surpriza tuturor, neplăcută, a spus că susţine guvernul, l-a votat, dar nu merge cu miniştri, ceea ce a făcut să piardă 700.000 de voturi între europarlamentare şi prezidenţiale. Pentru că publicul, repet, nu acceptă nesiguranţa. Detestă să fie lăsat în ofsaid. S-ar putea şi PNL să fie în această situaţie. Nu a cîştigat acest electorat pe vecie. Mai ales că nu e cine ştie ce să zic aşa consolidat. Trebuie să treacă prin alegeri, să facă un guvern, unul pe patru ani. Are în faţă destule crize şi destule provocari foarte dificile pentru că i-a luat gura pe dinainte pe liberali şi au început să promita, să promită prea mult şi nu se pot ţine. Cred ca Guvernul Orban, pe care eu îl susţin, deci spun asta pentru că eu nu fac critică de la stînga sau de la PSD. Eu nu sînt cu PSD. Eu vreau un partid foarte micşorat sau să apară un partid social-democrat veritabil. PNL a deschis prea multe fronturi şi nu poate să facă faţă, dat fiind ce spuneaţi dumneavoastră. Că are o prezenţă în Parlament foarte fragilă, 20 -21%. Nu trebuiau să deschidă atîtea fronturi dacă nu au o majoritate confortabilă, măcar 55%. A fost o greşeală tactică, repet, pentru că agenda lui Iohannnis  s-a impus. El vrea alegeri anticipate. Ca să puna primul ministru pe care îl vrea el.

R T: Ştim numele? Care?

S T: V-am dat o ştire. Nu e o manevră întîmplătoare. Gata facem alegeri şi…

R T: Înseamnă că Ludovic Orban va fi sacrificat după anticipate, dacă acestea vor avea loc? Nu va mai fi desemnat prim ministru şi va pierde şi şefia partidului ?

S T: Depinde de propriul lui comportament şi de susţinerea pe care o are în partid. Eu mi-aduc aminte de epoca nu prea îndepărtată, cînd toată lumea cu care ma întîlneam de la liberali îmi spunea cum o să-l dea ei jos pe Orban. Şi abia fusese ales de congres. Ca să fim înţeleşi. « Băi, abia l-aţi pus. Aţi înnebunit ? Cum visaţi să-l daţi jos? ».  Visau sa facă o alianţă cu ALDE, ca să vă zic despre ce era vorba. Complotul era să-l înlăture pe Orban, pentru că nu-l suporta Tariceanu şi vroia să fie el şefu’. Sînt multe de explicat aici. Poate voi scrie odată. Acum, în 2019, Orban a redresat partidul, s-a văzut şi a obţinut cîteva victorii zdrobitoare. Împotriva PSD-ului lui Dragnea, care era dominant, puternic, autoritar. Ne-a trecut glonţul pe la ureche. Puneam de o dictatură cu Putin şi cu Erdogan. Orban a reuşit de unul singur, că Iohannis nu conta în lupta asta, el e inexistent, doarme bine pe la Cotroceni, îşi face siesta printre plante. Nu cum s-a spus că el e ficus. Ficusul e alături, ca să-i facă bine la respiraţie. Orban a reuşit să puna partidul pe o linie de bătaie şi a ales nişte oameni buni, observăm, nu ştiu de unde i-a găsit pe Sighiartău, pe tot felul de personaje, dar care prestează ok pînă acum. Nu ştim ce va fi mîine. Şi acum tot îşi fac gînduri să îl înlăture, să îl schimbe, să aduca unul mai bun. Care mai bun?  Că un lider nu se face, că îl punem pe Costel şi apoi pe Vasilică. Costel rămîne dacă performează. E ca la fotbal. Ai un antrenor care aduce puncte, cîştigă meciuri, trebuie să fii tîmpit să îl schimbi. Că nu găseşti unul peste noapte care îţi dă garanţia că va face mai mult.  Aşa este şi în politică. Ai unul care a raportat victorii, măcar trei victorii foarte clare. Inclusiv pentru partidul care l-a slujit pe Iohannis să cîştige alegerile. Nu a cîştigat singur. El abia apuca să zică trei vorbe la televizor şi nu convingea nici pisica din studio. Maşinăria partidului, care era zdrobită în 2016, s-a pus pe picioare, a bătut ţara, a cîştigat voturi uşa cu uşă, comună cu comună, şi aşa mai departe. Şi acum este gîndul acesta cum să facem să găsim o manevră să-l scoatem pe Orban. Aţi înnebunit?

R T: Există un asemenea curent?

S T: Există.

Notează articolul: 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele