În zilele următoare, în județul Suceava se va derula o primă etapă din acțiunea civică <Bucovina curată>, care a fost inițiată de Asociația <România prinde rădăcini>, coordonată de scriitorul și jurnalistul Mihai Tatulici. Acțiunea beneficiază de sprijinul AQUA Carpatica. Domnul Tatulici este originar din comuna Frătăuții Vechi, iar într-o intervenție telefonică la Radio Top a declarat: „Am ales Bucovina pentru că încă mai păstrez o legătură cu județul în care m-am născut. Într-o mare măsură, Bucovina este murdară. De fapt, nu doar Bucovina, ci toate județele țării sînt murdare. România este o țară murdară, fiindcă oamenii aruncă gunoaiele și unde trebuie și unde nu trebuie. Din păcate, nu am înțeles în această epocă modernă să ne purtăm frumos nici cu orașele și satele noastre, nici cu natura. România este plină de gunoaie peste tot și vrem să vedem în ce măsură oamenii sînt sensibili la o strategie de a schimba modul în care se comportă cu gunoaiele. Strategia se bazează într-o oarecare măsură pe modelul norvegian. Ca urmare a lecturilor dese am descoperit programele pe care Norvegia le-a aplicat în ultimii 20 de ani ca să ajungă acum să fie cea mai curată țară din Europa”.
Domnul Tatulici a continuat spunînd: „În general, atunci cînd alte experiențe umane au avut succes, mai bine nu cauți să inventezi lucruri noi. Mai bine folosești calea bătută de alții, care au experimentat. La noi este și obiceiul ăsta nefericit de a avea un fel de patriotism local care cere întotdeauna idei originale românești. Măcar să le aplicăm pe cele care nu sînt ale noastre și sînt bune. Nu va fi aplicat chiar modelul norvegian, deoarece noi încă nu avem un standard de viață și ocupațional ca Norvegia. Sînt diferențe foarte mari, dar sînt anumite modalități prin care oamenii sînt motivați. Cele două elemente pe care a mers Norvegia sînt onoare și seriozitate. Eu am considerat că bucovinenii sînt mai apropiați de aceste două însușiri decît alții și am zis să aplic asta, întrucît onoare și seriozitate bucovinenii au. Numai că trebuie puse în valoare, trebuie puse în mișcare. Să vedem ce rezultate va da munca noastră”. De asemenea, Mihai Tatulici a spus că în baza unei înțelegeri cu Editura <Școala ardeleană>, cartea sa <Vin rîmele> le va fi oferită gratuit celor care semnează în campania <Bucovina curată> o adeziune că nu mai aruncă gunoaie decît în locurile special amenajate. Autorul a declarat: „Cartea costă 50 de lei și noi o vom da gratis oricui acceptă adeziunea. Adeziunea înseamnă un angajament de onoare, că nu stă nici poliția, nici un inspector din primărie după fiecare semnatar de adeziune ca să-l urmărească dacă a aruncat sau nu gunoiul la întîmplare. Problema este să le creăm oamenilor respectul față de sine. Dacă ei și-au luat un angajament, onoarea îi obligă să îl respecte. Încercăm să ajungem acolo”.
Mihai Tatulici a completat: „Treaba asta se va repeta cinci ani, însă nu numai în această formă de a oferi și a primi un dar, ci și de a solicita o contribuție pentru comunitate, pentru județ. Vor fi foarte multe activități. Va apărea site-ul romaniacurata.ro și vor apărea pe rețelele de socializare fotografii cu cei care aruncă gunoaiele pe jos”. Între 28 septembrie și 2 octombrie, caravana <Bucovina curată> va ajunge, în ordine, la Vatra Dornei, Rădăuți, Suceava, Putna și Gura Humorului. (Foto: paginademedia.ro)