Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care nu a avut nici o contribuție financiară la renovarea Complexului Muzeal ”Cazinoul Băilor”, vrea să schimbe denumirea acestuia, pentru că unii se întreabă de cînd se ocupă fețele bisericești de cazinouri. Unii care asta au înțeles. Cei care alocă exclusiv merite Arhiepiscopiei pentru salvarea monumentului istoric din Vatra Dornei de la pieire trebuie să știe că renovarea s-a făcut printr-un proiect european, iar partea de contribuție a Bisericii, care a fost de 10 milioane de lei, a fost plătită de Consiliul Județean Suceava. Punct. Cum tot Consiliul Județean, și nu Arhiepiscopia, a plătit pentru organizarea evenimentului de lux cu ocazia sfințirii și inaugurării complexului muzeal. Al doilea punct.
La evenimentul respectiv a luat cuvîntul și Emil Ursu, care, printre altele, este doctor în istorie și, deci, este o voce autorizată în ceea ce privește monumentele istorice. Directorul Muzeului Național al Bucovinei a spus în fața onoratei asistențe invitată pe sprînceană la inaugurarea ”Cazinoului Băilor”, adresîndu-i-se Înalt PreaSfinției Sale Calinic: ”Vă rugăm să nu permiteți să se șteargă o pagină frumoasă din istoria Bucovinei: lăsați în titulatura obiectivului pe care astăzi l-ați sfințit sintagma <Cazinoul Băilor>. Sufletul bucovinenilor a fost de atîtea ori sfîșiat, clădirile orașelor noastre dărîmate, memoria noastră ștearsă sau uitată intenționat. Vă rugăm cu smerenie și demnitate să nu permiteți încă o nedreptate pentru istoria Bucovinei. Aici a fost un spațiu public pentru activități socio-culturale, este de astăzi, grație grijii dumneavoastră, un centru muzeal: Centrul Muzeal <Cazinoul Băilor>. Bucovina istorică mai are astăzi încă multe palate. A avut și mai are, însă, doar un singur cazinou”.
Cînd a primit cadou monumentul istoric de la Vatra Dornei, Arhiepiscopia a primit Cazinoul Băilor, și nu Palatul Dornelor. Uniunea Europeană a plătit pentru renovarea Cazinoului Băilor, și nu a Palatului Dornelor. Cum să schimbi denumirea unui obiectiv reabilitat cu fonduri europene? Apoi, cuvîntul lui Emil Ursu, un specialist și un apărător și un promotor al istoriei, ar trebui să cîntărească mult mai greu decît cel al unor habarniști care abia știu să citească ce scrie pe o bancnotă de 100 de lei și care știu că Mihai Eminescu este doar numele unui liceu. Habarniști care, însă, sînt gălăgioși pe rețelele de socializare, chiar dacă nu nimeresc cu exactitate locurile unde trebuie așezată cratima, iar fețele bisericești vor neapărat să scape de comentariile lor răutăcioase, pentru asta fiind dispuse să mototolească și să arunce la coș una din paginile de istorie.