Ştiri

Actualitate socială, economică, politică, sportivă şi culturală

Tableta zilei

Retrospectiva „Tableta zilei”

Top 10

Top 10 Airplay

Top Magazin

Revista „Top Magazin”

Audio

Cele mai importante subiecte locale ale zilei difuzate în cadrul emisiunii „Pulsul Matinal”

Prima pagină » Top Magazin

Totul este vînare de rafală de vînt

3 martie 2009

eolianInvestitorii primăverii

Judeţul Suceava este campion la capitolul centrale eoliene. Bineînţeles că pe hîrtie, că doar nu sîntem nici în Ungaria, nici în Cehia şi nici în Germania, unde astfel de instalaţii chiar există.
Din 2005 încoace, la noi, în judeţ, au testat puterea vîntului, ba în masivul Călimani, ba pe malul Siretului, investitori din Italia şi Germania, interesaţi, cică, să amplaseze peste tot unde vîntul îşi face de cap centrale eoliene.
Vorbitori de serviciu pe această temă erau în mandatul trecut fostul preşedinte PSD al Consiliului Judeţean, actualul senator de Fălticeni Gavril Mîrza, şi fostul europarlamentar PSD de Suceava, deputatul de Fălticeni Cătălin Nechifor. Acum, preşedintele ales uninominal al Consiliului Judeţean, liderul PD-L Gheorghe Flutur, are rol de doi în unu. El a vorbit mai zilele trecute despre o firmă româno-germană care ar fi găsit o zonă numai bună în care să-şi monteze eolienele: Liteni-Dolhasca. Şi fiind mai multe, nu doar două-trei morişti, s-a vehiculat ideea înfiinţării unui parc eolian.
În ultimii ani, pe la noi prin judeţ s-au vînturat tot soiul de investitori care, potrivit oficialilor locali, erau dispuşi să pompeze bani, inclusiv pentru modernizarea aeroportului de la Salcea. Numai că, la fel ca şi în cazul „Eoliana”, totul a rămas la stadiul de vorbe. Vorbe care nu costă şi care sînt preluate uşor de vîntul creat de elicea unui avion de mici dimensiuni care poate ateriza liniştit pe aeroportul nostru. Un aeroport care, în curînd, din cauza lipsei de investiţii în pistă ar putea să permită doar aterizarea rafalelor de vînt, pentru că astea sînt uşoare.

Florin Avram
Editor ştiri Radio Top

Articolul precedent
Articolul urmator
Notează articolul: 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele