Ştiri

Actualitate socială, economică, politică, sportivă şi culturală

Tableta zilei

Retrospectiva „Tableta zilei”

Top 10

Top 10 Airplay

Top Magazin

Revista „Top Magazin”

Audio

Cele mai importante subiecte locale ale zilei difuzate în cadrul emisiunii „Pulsul Matinal”

Prima pagină » Top Magazin

Victorie împotriva Deltei Dunării prin (pr)ipon

3 martie 2009

Primăvară. Deltă, peşte…?

Delta Dunării este încîntătoare. E splendidă, toamna. Vara, tot aşa, cu ţînţari cu tot. În fond, fac şi ei parte din joc. Cine nu-l înţelege, să stea acasă. Iarna, e o nebunie, cu stuful uscat fojgăind în bătaia vîntului care te seacă. Există însă un sezon în care Delta e ca dracu’: apa – murdară, malul – mîlit, peşte – vorba poetului, canci! Ai, însă, şansa majoră de a scoate din apele care vin mari, mari, mari, obiecte dintre cele mai neobişnuite şi mai spectaculoase: bîrne, găleţi, izmene. Le scoţi doar dacă ai echipament ca lumea: beţe vînjoase, nylon d’ăla vîrtos, care ţine măcar 27 de kile, cîrlige neapărat mari, cu nodurile strînse zdravăn. Am cules, în 50 de ani şi jumătate de pescuit cam de toate, inclusiv o… vacă! La inundaţiile de vară, însă, acum vreo 7-8 ani. Că am adus-o la mal n-a fost mare problemă: aveam echipament din ăla, despre care vorbeam. Nasol a fost că n-am mai scăpat de ea preţ de vreo 8 zile, cît am mai stat acolo. Şi puţeaaa…!
Ziceam, însă, că primăvara e un coşmar: apa e gri spre maro, mare şi plină de toate alea, mai puţin de peşte. Dar, dacă tot ai ajuns acolo, trebuie să-ţi înşiri beţele şi să aştepţi, doar-doar s-o învrednici vreun somotei să pună botu’.
Era aprilie 1989. Noi, vreo 15 suceveni, la Sulina. Ploua fără încetare, apa venea ca viitura. Stăteam în cîrciumă, făcînd, însă, de santinelă la beţele de pe mal, pe rînd, cîte o juma’ de oră. Cînd mi-a venit rîndul, am observat că în spatele meu veniseră doi localnici: Waldorf şi Statton, de la Muppetts Show. Iar pe la o bucată, mi-a „muşcat”. Am înţepat. Era mare. Mare, dar ce? Ei bine, era mîndreţe de brad, aşa, ca pe la f’o 8 metri. L-am adus din mijlocul Dunării, de la vreo 70 de metri distanţă, în vreo 20 de minute. Cînd l-au văzut, Muppetts  s-au pornit:
– Vezi, mă, Gicule, ce scule are domnu’? Păi trebe scule, nenică, să aduci aşa brad…
– Taci, bă, că şi io am adus la pripon, ţii minte?, roata aia de tractor, parcă era prin ’947… sau ’48!?
Uite, d-aia vă sfătuiesc să mergeţi în Deltă oricînd, numai primăvara nu.

Doru Octavian Popovici
Jurnalist la Radio Top, Intermedia TV, Plus TV şi Jupânu’

Articolul urmator
Notează articolul: 1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele