Mierea albastră care, conform unor relatări de presă, a devenit un fenomen internațional nu este atît de specială, potrivit prof. univ. dr. Mircea Oroian, decanul Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul USV. A punctat acesta, în cadrul unei intervenții telefonice la Radio Top: ” Exagerează cu fenomenul. (…) Și în România sînt producători care au miere albastră. În Brașov este o companie care face un amestec de plante medicinale, iar acest amestec se introduce în mierea de albine și se obține o miere albastră. Am văzut și producători din Suceava care au adăugat pulbere de cătină, pulbere de aronia și pulbere de zmeură ca să obțină alte sortimente de miere”.
Știripesurse.ro a scris că un inginer chimist grec a creat <Blue Honey>, ”prima miere albastră din lume, produsă în Grecia, care a devenit rapid un fenomen internațional și se pregătește să ajungă și în România”. Potrivit decanului FIA, ”pe piața de miere de albine la nivel mondial ca să ieși în evidență cu un produs trebuie să vii cu ceva inedit. Producătorul din Grecia a adăugat spirulină, practic a extras din spirulină colorantul albastru și a obținut mierea lui albastră. Dacă este un fenomen, nu cred, dar este o abordare nouă”.
A subliniat Mircea Oroian: ”Este o piață concurențială și trebuie să vii cu ceva nou, astfel încît să ieși în evidență”.
Referitor la diferitele tipuri de miere produse în Suceava, cele în care se pune pulbere de aronia, ”în funcție de doza pe care o adaugă se observă o culoare de la roz spre un violet”.
Decanul FIA crede că <Blue Honey> a inginerului chimist grec ”este făcută mai degrabă pentru copii, care sînt atrași de culorile mai intense. Pentru ei beneficiile de miere de albine sînt mult mai mari decît pentru adulți și poate fi consumată mai ușor astfel”.
În altă ordine de idei, dar referindu-se tot la miere, la cea de mană mai exact, profesorul Oroian a precizat că s-a bucurat foarte mult că ”apicultorii din zona noastră au reușit să comercializeze mai bine aceste sortimente, mierea de mană și mierea polifloră montană, deoarece consumatori din toată România i-au contactat ca să cumpere de la ei”. Mierea de mană și cea polifloră montană din județul Suceava au fost intens promovate în presa locală și națională după un studiu făcut de Facultatea de Inginerie Alimentară Suceava, care a demonstrat că acestea sînt similare sau chiar mai bune decît cunoscuta miere de manuka din Noua Zeelandă.
A adăugat Mircea Oroian, care are doctoratul în miere: ”Mă uitam pe Google Trends să văd dacă lumea a căutat informația pe internet și s-a observat în zilele în care au apărut informațiile despre studiul nostru în presa națională, presa locală, presa regională – s-a văzut o căutare mai mare a cuvintelor miere de mană de Bucovina”.
