Facultatea de Inginerie Alimentară Suceava. O nouă metodă pentru identificarea falsificării uleiului de nucă. Un litru de ulei de acest fel costă cam 100 de lei

O doctorandă de la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava a dezvoltat o nouă metodă pentru identificarea falsificării uleiului de nucă prin substituirea cu uleiuri mai ieftine. Ea a reușit să publice un articol despre utilizarea spectroscopiei FTIR pentru depistarea falsificării. Articolul a fost publicat în revista LWT – Food Science & Technology, cu factor de impact 6,6.

Despre realizarea Georgianei Tîrnovan a vorbit într-o intervenție telefonică la Radio Top decanul Facultății de Inginerie Alimentară, Mircea Oroian, spunînd: ”Doctoranda în anul IV studiază dezvoltarea de noi metode pentru identificarea falsificării uleiului de nucă. Uleiul de nucă a crescut ca și pondere în consumul mondial datorită unor proprietăți senzoriale și fizico-chimice deosebite. În momentul în care apare o cerere suplimentară apar și <binefăcătorii> care se gîndesc la buzunarul lor și adaugă uleiuri vegetale mai ieftine, pentru a substitui uleiul autentic, uleiul de nucă avînd un preț mai ridicat comparativ cu uleiul de floarea soarelui. Ea a folosit o tehnică instrumentală care se numește spectroscopia în infraroșu, ca să poată identifica dacă uleiul este falsificat și rezultatele au fost peste așteptări, adică tehnica poate identifica aceste falsificări, doar că avem nevoie de un volum de probe foarte mare pentru a crea o bază de date, astfel încît să nu dăm rezultate fals positive sau fals negative”.

Domnul Oroian a spus că un litru de ulei de nucă se vinde cam cu 100 de lei și a adăugat că acesta este recomandat pentru salate.

(Foto: Medicover)

Exit mobile version