Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a anunțat că pe raza județului nostru sînt opt abatoare autorizate pentru sacrificarea mieilor și oilor. Acestea vor sacrifica în general miei pentru comerțul din marile magazine.
Totodată, au fost autorizate și două centre temporare de sacrificare a mieilor, la ferma unor crescători de oi care au făcut solicitare scrisă.
Instituția a anunțat că au fost autorizați cu centre de sacrificare temporare crescătorii de oi Aurel Dolceanu, de la Suceava, respectiv Gheorghe Șuiu, de la Pătrăuți.
Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al instituției, a declarat că astfel de centre de sacrificare mai pot fi autorizate la fermele de ovine, dacă îndeplinesc o serie de condiții minime de igienă. Un astfel de comerț direct între crescător și cumpărător elimină intermediarii și este avantajos pentru ambele părți.
Sanitar-veterinarii subliniază riscul real de îmbolnăvire la care se supun persoanele care cumpără și consumă carne a cărei origine este necunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar-veterinar. În acest an, sînt mulți miei pe piață iar prețul nu ar trebui să fie mai mare decît cel de anul trecut.
Prețul la miel, în viu, este de aproximativ 20 de lei kilogramul, în timp ce în carcasă prețul la kilogram nu ar trebui să depășească 40-45 de lei.