Patru cercetătoare de la Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității ”Șrefan cel Mare” Suceava au conceput un ambalaj biodegradabil. Studiul cercetătoarelor Mariana Spinei, Daniela Oana, Florina Dranca și Sorina Ropciuc a fost publicat in revista de specialitate ”Gels”. Publicația spanionlă AS a scris că sticlele de plastic vor fi realizate din materiale mai prietenoase cu mediul, inclusiv bioplastice și compuși biodegradabili. Scopul este acela de a diminua impactul general asupra mediului și de a încuraja economia circulară.
Într-o intervenție telefonică la Radio Top, decanul Facultății de Inginerie Alimentară Suceava, Mircea Oroian, a declarat: ”Trendul mondial este de a înlocui plasticul cu materiale care să fie biodegradabile, într-o perioadă mult mai scurtă de timp, astfel încît impactul pe termen lung asupra mediului să fie mult mai redus. Nu le mai găsim pe marginea rîurilor, a șoselelor, aceste materiale biodegradabile fiind capabile să se dezintegreze în mediu într-o perioadă mult mai scurtă de timp, chiar și sub un an de zile. Domnișoarele de la mine de la facultate au dezvoltat un ambalaj pe bază de pectină în care au încorporat doze diferite de miere de albine și propolis, pentru a mări și perioada de valabilitate a produsului ambalat. Pectina este o fibră solubilă care se găsește în coaja merelor și a citricelor”.
Referitor la intorducerea acestui tip de material în producție, domnul Oroian a spus: ”Momentan, în România nu există infrastructură pentru a produce ambalaje de natura celor pe care le-au făcut colegele mele”.