Într-un comunicat transmis, astăzi, de Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava se arată că Facultatea de Inginerie Alimentară a marcat Ziua Mondială a Alimentației printr-o serie de activități dedicate studenților, cercetătorilor și producătorilor locali.
Pe 15 octombrie, în parteneriat cu Asociația „Gustă din Bucovina” și Direcția pentru Agricultură Județeană Suceava, colectivul facultății a organizat, în campusul USV, un workshop la care au participat producători locali și profesorul Vania Atudorei, cercetător român și cadru didactic la mai multe instituții academice din Canada. Reprezentanții Asociației, Ciprian Hostiuc și Cosmin Ciornei, au discutat cu studenții despre provocările antreprenoriatului în industria alimentară, importanța lanțurilor scurte de aprovizionare și rolul materiilor prime locale în obținerea unor produse de calitate. În cadrul prezentării sale, profesorul Vania Atudorei a marcat împlinirea a 80 de ani de la înființarea FAO și a oferit o perspectivă de ansamblu asupra provocărilor globale privind siguranța alimentară, risipa de alimente și malnutriția, analizate din perspectiva fiecărui continent.
Pe 16 octombrie, peste 40 de studenți și șase cadre didactice ale facultății au vizitat compania Mopan Suceava, unde au sărbătorit Ziua Mondială a Pîinii, la invitația președintelui Adrian Porumboiu și a directorului general Radu Daniel. Vizita a oferit viitorilor specialiști o imagine concretă asupra procesului tehnologic de fabricare a pîinii și asupra modului în care tradiția se îmbină cu inovația și tehnologia modernă. Evenimentul organizat de compania Mopan a evidențiat importanța calității și a cercetării în industria de morărit și panificație.
Începînd cu 17 octombrie, s-a desfășurat cea de-a zecea ediție a Conferinței internaționale Biotechnologies – Present and Perspectives, la care au participat peste 100 de cercetători din România, Ucraina, Republica Moldova, Spania, Cehia, Polonia, Slovacia, Turcia, Statele Unite ale Americii și Bulgaria. Lucrările conferinței au abordat teme precum tehnologiile alimentare moderne, dezvoltarea produselor alimentare funcționale, reducerea risipei alimentare și metodele instrumentale de depistare a falsificării produselor alimentare. De asemenea, participanții au vizitat un producător de brînzeturi din zona montană a județului Suceava, unde au analizat bune practici din industria lactatelor.
Decanul Facultății de Inginerie Alimentară Suceava este prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian.