Decanul Facultății de Inginerie Alimentară din cadrul Universității <Ștefan cel Mare> Suceava, prof. univ. dr. Mircea Ororian, a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice la Radio Top, că ”problema cu valorificarea în totalitate a subproduselor este cea a costurilor”. Declarația domnului Oroian vine după ce, recent, FIA, în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei, a fost distinsă cu două medalii de aur la Salonul Inovării și Cercetării UGAL INVENT 2025. Pe scurt, cele două medalii au fost obținute pentru crearea de paste făinoase și de panificație din borhot.
A detaliat decanul FIA: ”Borhotul care rămîne de la bere poate fi utilizat ca și materie primă în industria panificației. El poate fi utilizat datorită proprietăților sale – are un conținut ridicat de fibre și vitamine, care sînt benefice pentru organismul uman. În plus, el poate fi folosit ca și maia, adică îl lăsăm la fermentat, se dezvoltă drojdii și bacterii necesare procesului de fermentație, și nu ar mai fi necesară adăugarea de drojdii comprimate”.
Potrivit domnului Oroian, ”trendul internațional în Europa de Vest este de valorificare a subproduselor din industria alimentară”, iar în ceea ce privește borhotul, acesta este ”un subprodus din industria berii, care nu prea este valorificat – de multe ori ajunge să fie hrană pentru animale sau chiar să ajungă pe cîmp”. Prin inovațiile FIA ”transformăm un subprodus nevalorificat într-unul valorificat”, a punctat decanul.
Însă, potrivit profesorului Oroian, ”problema cu valorificarea în totalitate a subproduselor este a costurilor”. A explicat acesta: ”Aceste subproduse vin cu un conținut mare de apă, ele trebuie să fie uscate și apoi să fie utilizate în alte produse alimentare. Iar prețul la energia electrică în Europa în prezent este cel mai ridicat din ultimii zece ani, astfel că o tehnologie de genul acesta ar implica niște costuri mai mari”.










