Pompierii suceveni care au participat și încă participă la îndepărtarea efectelor inundațiilor catastrofale din județul Galați s-au întîlnit acolo cu pompieri din țară cu care mai participaseră și la alte acțiuni. În cele 13 localități gălățene lovite de inundații au fost dislocați în permanență cam 1.000 de pompieri, 170 dintre aceștia fiind trimiși în ture de la Suceava.
În cadrul unei intervenții telefonice la Radio Top, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Bucovina”, locotenent-colonelul Alin Găleată, a spus: ”Plecînd prin toate siturile unde se lucra mi se părea că toți pompierii sînt cunoscuți, dar chiar erau cunoscuți, pentru că și ei s-au perindat în Vama Siret sau ne-am întîlnit prin Grecia, prin alte misiuni. Eram ca o familie. O mie de pompieri, e grozav să-i vezi muncind…”
Dezastrul lăsat în urmă de ploile abundente a fost și încă este foarte greu de gestionat. Ofițerul Găleată, întors azi-noapte de la Galați, a povestit: ”Ideea e următoarea: oamenii aceia, cînd s-au trezit cu casa dărîmată în spate și în față cu un munte de aluviuni, stau și mă gîndesc cît de puternic să fii, să te mai uiți, să te gândești: <de unde o iau, ce să fac?!>. Dacă nu erau pompierii să-i ajute, să le dea măcar o formă, o nuanță acolo, în curtea aia, să le facă un drumușor, o alee pînă la casă… pentru că erau aluviuni de metri întregi și vorbim de mîl, cu care foarte greu, foarte greu lucrezi. Efectiv, roabele alea pe care le aveam… unele de pe la localnici se rupeau sau se îndoiau de greutatea mîlului și trebuiau toți să schimbăm. Lopeți, roabe și așa mai departe…”
Ajutorul dat de pompieri oamenilor care s-au trezit cu agoniseala de-o viață pierdută a fost și unul psihic, consideră Alin Găleată. Pompierii, în general, sînt obișnuiți să vadă ”cele mai mari orori”, iar situația din Galați a fost mai ușor de gestionat. A precizat Alin Găleată: ”Pentru noi a fost în regulă, pentru că noi, pompierii, în general, vedem cele mai mari orori. Dar m-am bucurat că pe lîngă pompierii cu state vechi, veterani, au fost și cei noi care n-au prins astfel de misiuni, iar pentru ei a fost un exercițiu foarte bun, pentru că i-a călit și le-a dat o experiență care le va folosi în carieră. Pe de altă parte, mă gîndeam că ajutorul nostru, al pompierilor, nu a fost doar fizic, să le dăm o formă gospodăriei și să îi scoatem. A fost și psihic, pentru că am fost alături de ei. Erau multe bătrânele care erau atît de singure și atît de simpatice, și cu povești de viață extraordinare și, practic, ele se bucurau numai să ne vadă acolo, nu se mă uitau în spate la dezastrul care era, ci pur și simplu că aveau pe cineva lîngă ele să le fie aproape. De asta mă gîndesc că, totuși, ajutorul, în afara de cel fizic a fost și unul psihic, unul care să le dea o speranță ca să pornească mai departe”.
Imaginile apărute în spațiul public cu oameni cu mîinile în sîn, uitîndu-se la pompieri lucrînd, nu sînt de judecat, consideră locotenent-colonelul Găleată, care a spus: ”Cred că acolo era mai multă deznădejde, efectiv nici nu-ți mai venea să te apuci cînd vedeai ce era acolo. De asta spuneam că pompierii, totuși, le-au dat un start. Și nu numai, și societatea civilă”.
Ofițerul sucevean a mai spus la Radio Top că s-a bucurat foarte mult să vadă ”foarte multă lume din Bucovina” în Galați și să audă localnicii de acolo ”vorbind de Bucovina și de ajutorul pe care l-a dat”.
Alin Găleată a vorbit și de partea mai puțin plăcută care vine o dată cu ajutoarele. A precizat acesta: ”Este și partea neplăcută, cînd te trezești cu un tir de haine vechi și unele nespălate. Deci, nu-i cazul, pentru că acolo sînt oameni cu bunăstare. Casele le-au fost afectate oamenilor cu bunăstare, adică nu-i cineva care cerșește sau are nevoie de un lucru. (…) Dorința asta de a ajuta ar fi bine să fie pe termen lung, pentru că ajutorul trebuie susținut și va dura foarte mult timp pînă acei oameni își vor reveni”.
Indiferent de starea materială a oamenilor loviți de acest necaz, cu toții au avut nevoie de prezența pompierilor, atît din punct de vedere fizic, cît și din punct de vedere psihic, a precizat Alin Găleată.
În ciuda ajutorului primit de oamenii din Galați, atît din partea pompierilor și a voluntarilor, cît și din partea autorităților, mai este mult de lucru. A spus pompierul sucevean : ”Este foarte mult de lucru. Am mai spus, dacă mergi acum nici nu îți dai seama că s-a lucrat, dar pentru noi, care am fost din prima zi, lucrurile s-au schimbat și au o formă care poate da speranță oamenilor de acolo să continue”.