Industria jocurilor de noroc se leagă dintotdeauna de tentative de fraudă mai mult sau mai puţin spectaculoase. La blackjack se practică număratul cărţilor în timp ce la sloturi gama este una diversificată. Atâta timp cât ideea de a câştiga bani uşor prin înşelătorie este încă prezentă în cazinouri vor exista întotdeauna jucători care să fraudeze jocurile de noroc.
Am ales să vorbim în acest articol despre sloturi şi modalităţile în care ele se pot frauda pentru că sunt cele mai populare jocuri de cazino şi prin urmare şi cele mai accesate. Se pot frauda deci sloturile? Vom descoperi împreună în rândurile următoare!
Magnet
Începuturile industriei au oferit jucătorilor posibilitatea de a păcăli sloturile într-un mod simplist. Sloturile de început erau cele clasice, adică cele acţionate de o manivelă de care trebuia să tragi pentru a iniţia rotirile de role. Rolele în sine erau magnetice aşa că imediat a şi apărut posibilitatea de fraudă cu magnet.
Trişorii puteau manipula aceste role prin intermediul unui magnet astfel încât pe linia de câştig să se afişeze cele mai plătitoare combinaţii. Pe sloturile de început ale industriei numai linia mediană ceda câştiguri, aşa că în principiu slotul era uşor de manipulat.
Problema era cum să poziţionezi magnetul pe cele 3 role astfel încât să nu fi observat de către personalul de pază şi protecţie dintr-un cazino. Imaginează-ţi că eşti în faţa unui joc de păcănele 77777 şi vrei să aduci combinaţia de şeptari pe rola centrală.
Trebuie să te coordonezi cu apăsarea manetei şi cu poziţionarea magnetului pe simbolul de şeptar exact când acesta este pe rola mediană. Şi nu uita că trebuie să faci acest lucru pe 3 role consecutiv pentru a obţine rezultatul dorit.
În acest caz se impune o observaţie, fie erai însoţit la aparat de către mai mulţi trişori care te ajutau în acest demers fie erai atât de abil încât să faci de unul singur aceste lucruri. Greu de crezut acest lucru din urmă dar ceea ce este sigur constă în faptul că asemenea tentative au existat şi că s-au dovedit a fi de succes pentru trişorii care aveau tupeul să le practice.
Moneda pilită
Îţi aminteşti în mod cert aparatele în care introduceau monede de o anumită valoare într-o fantă destinată în acest scop şi aparatul îţi permitea să apeşi maneta de acţionare. În acest fel iniţiai o rotire şi rolele se dispuneau pe ecran aducând sau nu o combinaţie câştigătoare.
Şi de această dată trişorii au văzut o slăbiciune în funcţionarea aparatului şi alegeau să păcălească slotul prin folosirea unei monede false. Senzorul aparatului înregistra doar forma monedei şi acest fel se permitea deblocarea manetei şi prin urmare se putea iniţia rotirea de simboluri.
Nu aveai deci în buzunar o monedă de o anumită valoare ci pur şi simplu o bucată de metal şlefuită şi pilită ca să ajungă la forma cerută de slot. Restul era simplu, o introduceai în aparat, iniţiai rotirea şi în caz de câştig încasai monede reale.
Astăzi acest lucru nu se mai poate realiza deoarece senzorii de identificare al monedei sunt de ultima generaţie şi scanează ambele faţete ale acesteia, pe lângă forma şi greutatea specifică. Chiar dacă introduci o monedă falsă în aparat acesta o va identifica şi va bloca acţionarea rolelor.
Impulsuri cu lumină
Ca şi monedele false, această tehnică de trişare la aparate avea ca scop păcălirea senzorului de monede. Se introducea în fanta de monede un dispozitiv care bombarda la propriu cu o secvenţă de lumini acest senzor de identificare a monedelor.
Urmarea nu era că se solicita deblocarea rolelor şi iniţierea rotirii ci că senzorul era dat peste cap şi elibera toţi bani din caseta de câştiguri. Imaginează-ţi că schema reuşea la câteva aparate şi ai imaginea pagubei pe care un cazino o putea înregistra în acest caz.
Pentru a combate această tehnică de trişare cazinourile au reacţionat prompt, schimbând modul de premiere în caz de câştig. Aparatul nu mai elibera monede ci un bon valoric care avea trecut pe el combinaţia câştigătoare, făcând în acest caz inutilă tehnica de impuls cu lumină.
Sârmă de pian
În anul 1982 un grup de trişori inventivi au încercat să dea lovitura într-un cazino renumit din Atlantic City. Unul dintre trişori a reuşit să deschidă un slot şi să instaleze în interiorul acestuia un mecanism acţionat de o sârmă de pian.
De fiecare dată când acest mecanism era acţionat de către un membru al bandei, aparatul ceda cele mai mari câştiguri. Pentru ca să nu dea de bănuit membrii bandei de trişori câștigau mereu.Din fericire pentru cazino camerele de luat vederi au surprins această tentativă de fraudă şi cazinoul a reacţionat în consecinţă. Au aşteptat ca trişorii să obţină un premiu mare şi în momentul în care au solicitat plata la casierie au fost arestaţi şi deferiţi justiţiei.
Concluzie
Aceste metode de înşelătorie au funcţionat fără dubiu la începutul industriei jocurilor de noroc, când tehnologia încă nu îşi adusese aportul. Astăzi este imposibil să mai poţi frauda în acest fel un cazino datorită sistemului performant de supraveghere cât şi tehnologiei folosită de sloturi. Dacă te-ai gândit fie şi pentru o clipă să aplici una dintre aceste tehnici de fraudare revizuieşte-ţi atitudinea şi joacă corect, pentru că numai norocul îţi poate aduce succesul scontat.