Astăzi, cu prilejul resfințirii bisericii monument din satul Sf. Ilie, comuna Șcheia, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, a conferit 26 de distincții unor personalități locale, județene și naționale. Lăcașul de cult a fost restaurat în baza unui amplu proiect european realizat sub coordonarea firmei „General Construct”. Cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei, Ordinul „Crucea Bucovinei”, le-a fost conferită primarului de Șcheia, Vasile Andriciuc, istoricului Adrian Cioroianu și expertului restaurator Ovidiu Boldura. Ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, și șefului administrației județene, Gheorghe Flutur, li s-a acordat Ordinul eparhial „Mușatinii”. Același ordin le-a mai fost conferit următoarelor persoane: Ioan Cristinel Burac – viceprimar de Șcheia, Raluca Pîțu – șef de serviciu la Primăria Șcheia, Crina Maria Ungureanu – secretarul general al comunei, precum și Ralucăi Rozalia Poroh și lui Alin Rusu, consilieri locali la Șcheia.
Preoții Eduard Gavrilei și Dimitrie Mihoc au primit Ordinul „Sf. Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”. Această distincție le-a mai fost conferită următorilor: Niculai Barbă – vicepreședinte al Consiliului Județean, Viorel Nuțu – managerul „General Construct”, Doru Gheață – consilier tehnic la Ministerul Culturii, Paul Maxim – manager de proiect, Georgiana Zaharia – expert restaurator, specialiștilor restauratori Gheorghiță Dănilă, Alexandrina Mustea, Gelu Țiculeanu și Ionel Gemănar, dar și consultantului de proiect Cornel Chifu, dirigintelui de șantier, Ionel Gemănar, lui Cosmin Vasile Păstrăv, inițiatorul proiectului de restaurare și fiu al satului, și arheologului Ion Mareș. Ion Mareș s-a ocupat timp de trei ani de săpăturile arheologice de la Biserica din Sf. Ilie.
În semn de recunoștință pentru bogata activitate social-filantropică și culturală, arhiepiscopul Calinic i-a conferit arhitectului Constantin Gorcea Ordinul „Mitropolit Anastasie Crimca”. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a spus: „Mulțumim domnului primar Andriciuc pentru că a avut dorința de a restaura această biserică și domnului Nuțu care a realizat lucrările cu firma domniei sale”. Biserica monument din Sf. Ilie a fost ctitorită de către voievodul Ștefan cel Mare în 1488.