Referitor la atentatul împotriva lui Donald Trump, George Mîndruță, care a fost ofițer la serviciul de protecție și pază în cadrul ONU și a fost în mai multe teatre de operațiuni din lume, a spus că ”sînt nuanțe foarte delicate”. Senatorul PSD de Suceava George Mîndruță, secretar al Comisiei de Apărare din Senat, a participat recent, în Statele Unite ale Americii, la o serie de conferințe sub egida ONU. În ziua în care a aterizat în New York, după ce a ajuns la hotel, a deschis televizorul și a fost luat prin surprindere de știrile cu atentatul asupra lui Donald Trump.
Într-o intervenție telefonică la Radio Top. Domnul Mîndruță a declarat: ”Aici sînt mai multe de spus, sînt niște nuanțe foarte delicate. Evident că toată lumea a discutat despre acest lucru. Este un eveniment neplăcut cu un impact major pentru democrația Statelor Unite, ca cineva să ajungă să-l rănească pe un fost președinte și candidat la președinția Statelor Unite. Cu toate astea, atmosfera, ca să spun așa, pe străzile din New York, din Manhattan, unde am fost noi cazați, era una normală. În afară de faptul că în Manhattan, în locul acelor reclame care rulează în permanență pe clădiri erau știri <Atentat la Donald Trump>, <Atentat nereușit> etc. Dar oamenii se comportau relativ normal”.
În calitate de fost ofițer de protecție, George Mîndruță a adăugat: ”Acum, văzînd ulterior imaginile și cronicitatea desfășurării evenimentelor, eu, ca fost ofițer de protecție, pot spune că este greu ca un serviciu de protecție să ia 100% măsuri de securitate pentru un VIP. Este imposibil. Însă, este foarte important ca atunci cînd totuși se întîmplă un incident ofițerii de protecție să reacționeze într-un anume fel. Or, pe mine ce m-a frapat faptul că acolo este reacția nu tocmai profesionistă a celor de la Secret Service și o spun fără a critica în general serviciul. Serviciul este unul de elită, nu contest, dar acei ofițeri prezenți la fața locului… alocarea lor ca ofițeri de protecție în grupul de protecție al fostului președinte Trump a fost una un pic nepotrivită. Nu sînt misogin, departe de mine lucrul ăsta, dar am văzut niște doamne acolo al căror fizic nu corespundea deloc cu al persoanei protejate”.
George Mîndruță a continuat: ”Sînt detalii pe care, să spunem, un profesionist le vede și le observă. Au venit apoi niște trupe de intervenție, cei îmbrăcați în uniformă, cu cască pe cap. Doi din trei se urcaseră pe scenă și în loc să sondeze cu privirea mulțimea, în plan apropiat și în plan îndepărtat, pentru a identifica trăgătorul, ei se tot întorceau și se uitau la Donald Trump. Nu e treaba lor să facă lucrul ăsta. Apoi, a durat foarte mult de la momentul la care ofițerii s-au urcat pe scenă și l-au evacuat pe Trump. Distanța pînă la mașină este o regulă. Mașina demnitarului și mașina în care se află grupul de protecție trebuie să fie întotdeauna plasate cît se poate de aproape de locul în care demnitarul se află. De ce?! Tocmai pentru a face posibilă evacuarea rapidă a acestuia într-un caz de criză. Or, acolo, într-adevăr, l-au acoperit cu corpurile lor pe președinte, dar ulterior s-au ridicat în picioare și stăteau, în loc să-l evacueze cît mai repede. (…) Este de apreciat într-un fel curajul lui Donald Trump și reacția. Sînt absolut de admirat. Nu și-a pierdut cumpătul, nu s-a panicat. Dar, repet, vă dau exemple din România: l-am avut pe premierul Adrian Năstase, care era un tip înalt, l-am avut apoi pe premierul Boc, care era mai scund. Și, la Boc, de exemplu, nu puteai să-i pui în jurul lui niște ofițeri de protecție de un metru și optzeci, pentru că se crea o imagine nepotrivită. Lui Năstase, la fel, nu puteai să-i pui niște ofițeri de protecție cu un cap mai scunzi decît el”.
A concluzionat George Mândruță: ”Eu nu mă duc în zona de speculații, că am văzut tot felul de <părerologi>. E imposibil așa ceva. Nimeni nu se joacă cu așa ceva și riscul este enorm. (…) Nu aș pune vina pe conducerea Secret Service, dar, la un moment dat, cineva trebuie să fie responsabil. (…) Fie că vorbim de Burchina Faso, România, Statele Unite… oricare alt stat suferă un astfel de incident imaginea acelei țări are de suferit. Stabilitatea economică”.
Şefa Secret Service, Kimberly Cheatle, a recunoscut în cadrul unei audieri în Congresul American că atacul asupra lui Trump reprezintă „cel mai important eşec operaţional din ultimele decenii”.