Rectorul Universității <Ștefan cel Mare> din Suceava, Mihai Dimian, a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice la Radio Top, că lucrările la căminul din Campusul 2 de la Moara vor fi terminate la sfîrșitul acestui an. Potrivit reprezentantului universității sucevene, proiectul Campusului 2 este unul ”pentru această regiune, pentru dezvoltarea învățămîntului tehnic preuniversitar și universitar, și ar trebui să fie o prioritate atunci cînd, eventual, se discută despre limitări în cadrul Planului Național de Reziliență și Redresare, din care sîntem și noi finanțați cu acest proiect”.
Recent, au început lucrările la două noi construcții în Campusul 2 de la Moara – Centrul de învățămînt în domeniul electric, electro-mecanic și mecanic și Centrul de învățămînt în domeniul mecanic. Într-un stadiu avansat se află lucrările la un complex cu două cămine cu 824 de locuri.
Întrebat dacă sînt bani pentru finanțarea lucrărilor, Mihai Dimian a spus: ”Lucrările începute, dacă ne referim la cămin… și aici este o paralelă interesantă, pentru că în 1990, cînd s-a propus memoriul de înființare a Universității, erau două cămine cu 840 de locuri și astăzi construim în Campusul 2 – deja se lucrează la zona de instalații, un complex cu două cămine cu 824 de locuri. În principiu, plățile din partea Companiei Naționale de Investiții s-au făcut la timp, deci ne așteptăm ca la finalul acestui an să avem căminul finalizat. Sigur, urmează, în primele luni din anul următor, partea de dare în funcțiune”.
Rectorul USV a mai spus la Radio Top că dezvoltarea Campusului de la Moara reprezintă ”un proiect pentru această regiune, pentru dezvoltarea învățămîntului tehnic preuniversitar și universitar, și ar trebui să fie o prioritate atunci cînd, eventual, se discută despre limitări în cadrul Planului Național de Reziliență și Redresare, din care sîntem și noi finanțați”. A adăugat domnul Dimian: ”În ceea ce privește cele două clădiri amintite, noi am participat la o competiție națională de proiecte pentru campusurile duale din România și am luat locul III. Am dezvoltat programe de studii în sistem dual, avem cinci programe de studii din 18 în România, și ne implicăm, alături de autoritățile locale, de liceele tehnice din trei județe, pentru a dezvolta și învățămîntul tehnic preuniversitar în acest parteneriat strîns cu agenții economici din regiune”.
Mai mult, potrivit rectorului univeristății sucevene, ”sînt deja rambursări importante în cadrul acestui proiect”. A precizat Mihai Dimian: ”Am construit un parc fotovoltaic de 2,5 hectare, am achiționat echipamente de aproximativ 2 milioane de euro, sau sîntem în curs de achiziționare, și, de asemenea, sînt deja plătite sute de burse. Aici au contribuit și Universitatea, și agenții economici din regiune, și unele autorități locale”.
Domnul Dimian a concluzionat: ”Este un proiect care se află, să spunem, la mijlocul implementării sale. Nu cred că și-ar mai pune cinvea problema să-l întrerupă, dar, sigur, important este ca noi să ne facem treaba împreună cu constructorul și să finalizăm la timp aceste lucrări”.