Cătălin Roibu, profesor universitar doctor la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, spune că trebuia instituită o cotă de prevenție și una de intervenție la populația de urs. Luni, 15 iulie, a fost aprobată de Parlament legea privitoare la numărul de exemplare de urs care trebuie vînate. Proiectul adoptat permite vînarea, în fiecare an, a 426 de urși bruni, care reprezintă nivelul de intervenție, plus 55 de urși, care reprezintă nivelul de prevenție la nivel naţional.
Întrebat la Radio Top ce părere are despre această lege, domnul Roibu a declarat: ”Ideea este că trebuie categoric instituită o cotă de prevenție și o cotă de intervenție la populația de urs brun din România, pentru că avem un număr excedentar de urși în pădurile din România, iar acest lucru trebuie reglementat, reglementat pe bază științifică, reglementat cu mai puține emoții, iar societatea trebuie să înțeleagă că, spre binele ei și spre binele populației de urs brun, trebuie să intervenim”.
Vizavi de numărul de urși care s-a decis luni a fi vînați, domnul Roibu a declarat că este unul ”în regulă”. A explicat profesorul universitar: ”Este un număr dat de studiile pe care le-a făcut Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură. Are o bază științifică, iar acest lucru va duce la o bună gestionare a populației de urși bruni, iar decidentul politic trebuie să asculte întotdeauna specialistul, să lase emoția, iar lucrurile vor merge în direcția care trebuie”.
Profesorul Roibu a mai spus la Radio Top că situația nu este ca și rezolvată, dar este important că s-au făcut pași în această direcție. Mai mult, potrivit acestuia, în toamnă va apărea un studiu amplu, în care s-a analizat genetic populația de urși, iar imaginea vizavi de populația de urși din România va fi una mult mai clară. A precizat Cătălin Roibu: ”În momentul de față e o metodă statistică, pentru că nu ai cum să cauți fiecare urs, dar metoda statistică pe care au adoptat-o este o metodă corectă. (…) Au foarte multe probe luate colegii de la INCDS. Întotdeauna trebuie lăsat specialistul, omul care știe meserie, să rezolve o situație, o problemă care există în pădurile din România”.
În urma adoptării legii, au fost reacții pro și mai ales contra din partea unor organizații neguvernamentale. A spus profesorul universitar Cătălin Roibu: ”Organizațiile neguvernamentale fac un zgomot care nu e întotdeauna cel mai sănătos, e un zgomot și e o agendă pe care uneori nu o cunoaștem. Cert este că în momentul de față trebuia intervenit, cert este că viața omului este mai presus de toate și ursul, în general, și inclusiv populația de urs poate fi gestionată durabil prin intervenție, pentru că un urs care este hrănit este un urs condamnat la moarte. Un urs care are o populație foarte mare ajunge să se degradeze genetic și este condamnată întreaga populație. Mai puțină emoție și mai multă știință vor face întotdeauna bine”.
Conform specialiștilor, numărul ideal de urși în România ar trebui să fie de aproximativ 4.000. După unele estimări, populația este de cel puțin două ori mai mare.