Avocatul sucevean Mihai Ștefănoaia susține că folosirea armei de către polițiști nu se justifică decît în cazuri excepționale. El a făcut declarația, la Radio Top, în contextul decesului tînărului de 21 de ani împușcat accidental de un polițist la Moldovița. La sfîrșitul săptămînii trecute, tînărul din Vatra Moldoviței era pasager într-un autoturism urmărit de o autospecială, pentru că șoferul nu oprise la semnalul regulamentar. Înainte de a trage în mașină, polițistul trăsese două focuri în aer. Tînărul a murit marți 10 ianuarie, la Spitalul Județean de Urgență <Sf. Ioan cel Nou>.
Avocatul a afirmat: „Punctual, cazul de la Moldovița a luat viața unui tînăr nevinovat, care s-a aflat în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Pentru neoprire nu era responsabilitatea lui, pentru consum de alcool, avea acest drept, dacă ar fi fost băut, pentru că avea calitatea de pasager și nu de conducător auto. Însă, vedem că excesul de zel al unora conduce la tragedii. Legea 360/2002, cu modificările și completările ulterioare, stabilește obligațiile și responsabilitățile polițiștilor în ceea ce privește utilizarea armelor în timpul serviciului. Polițistul care a tras putea căuta o altă soluție, dar, din păcate, prea ușor folosim metoda asta de cowboy în timpul serviciului”. Domnul Ștefănoaia crede că legislația trebuie reglementată mult mai clar în legătură cu utilizarea armamentului din dotare.
Totodată, domnul Ștefănoaia, care este și lector universitar la Facultatea de Drept din cadrul USV, consideră că ar fi necesar ca șefii din poliție să-și instruiască mai bine subalternii. Avocatul sucevean a spus: „Șefii din poliție au obligația de a organiza permanent pregătiri, specializări, documentări ale celor pe care îi au în subordine. Cred că au o responsabilitate mult mai mare decît de a afișa un program pe ușa unei instituții ori de a încuia și descuia acea ușă. Managementul resurselor umane este foarte, foarte important într-o situație”. Dosarul deschis în cazul de la Moldovița a ajuns la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Suceava. Mihai Ștefănoaia a spus că familia îndoliată se poate constitui parte civilă și poate solicita despăgubiri.