La Congresul Istoricilor Români, care s-a desfășurat la Suceava și la Chișinău la finele lunii trecute, s-a pus și problema numărului mic de ore de istorie care se fac la școală și s-a discutat și despre modul cum este structurată materia.
Într-o intervenție telefonică la Radio Top, profesorul universitar doctor Florin Pintescu, decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, a declarat: ”Au fost secții speciale de metodică și didactica istoriei și la Chișinău, și la Suceava. S-a insistat și asupra faptului că în România numărul de ore de istorie în ultimele trei decenii a scăzut drastic. Altă dată istoria era disciplină de examen la Bacalaureat. Acum nu mai este și sperăm într-o redresare”.
Istoria este materie opțională la Bacalaureat, fiind materie obligatorie doar la Științele Sociale, după spusele domnului Pintescu. Florin Pintescu a dat și cîteva exemple de țări în care se pune mare accent pe studierea Istoriei în școală, spunînd: ”În Polonia și în Ungaria se fac pînă la 3 sau 4 ore de istorie pe săptămînă, de la caz la caz. Nu mai spunem de țările cu economii emergente, în care orele de istorie ajung și la 5 pe săptămînă, cum este cazul Turciei, cum este cazul Indiei, Chinei sau Rusiei”.
Referitor la congres, domnul Pintescu a declarat: ”Pe scurt, am reușit să organizăm, Universitatea <Ștefan cel Mare> din Suceava și Universitatea de Stat a Moldovei din Chișinău, a patra ediție a Congresului Național al Istoricilor Români. Joi și vineri lucrările acestei ample manifestări la care au participat 420 de istorici s-au desfășurat la noi, la Suceava. S-au implicat Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și ministerele învățămîntului din cele două state, Institutul Cultural Român de la Chișinău și, bineînțeles, Academia Română. Au fost 21 de secțiuni la Chișinău, 28 de secțiuni la Suceava și multiple lansări de carte. S-a acoperit o paletă vastă de subiecte din punct de vedere cronologic, din pre-istorie pînă în contemporaneitate, iar din punct de vedere tematic, de la geto-daci pînă la istoria secolului XXI. Lucrările congresului s-au desfășurat interactiv. S-au creat numeroase contacte, legături culturale, și iată că universitatea noastră suceveană și în special Facultatea de Istorie și Geografie au reușit acest tur de forță, au reușit să aducă congresul la Suceava. Primele trei ediții s-au desfășurat la Cluj-Napoca, Iași și Alba-Iulia”.
(Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților)