Consultantul financiar sucevean Loredana Mihăilă a identificat doar patru măsuri concrete în plan economic luate de Guvern după izbucnirea crizei sanitare. În timpul unei emisiuni la Radio Top, doamna Mihăilă a declarat: „Avem patru măsuri, dintre care două aplicabile: avem șomajul tehnic, avem Ordonanța 29 cu amînarea executării silite pentru creanțele bugetare, necalcularea accesoriilor și penalităților, deci pratic o gură de aer, practic o toleranță pentru acele firme ale căror cash-flow-uri au fost afectate. Avem acest 41,5% care este în implementare și mai avem IMM Invest”.
În ceea ce privește șomajul tehnic, consultantul financiar a declarat că acesta a fost foarte bun și a fost un program bine implementat, numai că acesta nu asigură în prezent supraviețuirea tuturor firmelor care ar avea nevoie de el. A spus Loredana Mihăilă: „Am avut un șomaj tehnic implementat impecabil pînă în iunie. A fost o măsură extraordinar de bună și extraordinar de bine implementată. Numai că măsura asta care a rămas în vigoare pentru șomajul tehnic nu acoperă în momentul ăsta realitatea economică existentă. Din discuții cu antreprenorii nu se aplică în zone în care poate ar fi nevoie”. De aceea, spune doamna Mihăilă, unele firme a căror activitatea nu poate fi reluată au apelat la măsura șomajului clasic. Asta înseamnă că firmele au plătit un preaviz de 21 de zile, după care angajații au intrat în plata statului.
Referitor la procentul de 41,5% promis de Guvern firmelor care și-au reluat activitatea, această măsură încă nu-și arată efectele. Ordonanța a apărut la începutul lui iunie, iar firmele au trebuit să depună cererile pînă pe 25 iulie. Loredana Mihilă spune că măsura ar fi bună, numai că ordonanța ridică mai multe semne de întrebare și nu se știe cîți dintre cei care au nevoie de bani vor beneficia de ei. A declarat consultantul financiar despre „subvenționarea salariilor pentru angajații acelor firme care și-au reluat activitatea și care au fost cel puțin 15 zile în șomaj tehnic”: „A apărut undeva în iunie, printr-un act normativ prin care statul spune că dacă ai avut oameni în șomaj tehnic 15 zile ai putea primi 41,5% din salariu înapoi. Este un act normativ cu foarte multe semne de întrebare. Este un act normativ cu foarte locuri libere și interpretări. De exemplu, îți spune că poți să accesezi și să primești 41,5% dacă ai plătit către stat toate obligațiile pentru salarii. Deci, tu ai avut oamenii în șomaj tehnic în lunile aprilie și mai, în iunie te-ai întors la treabă, în iulie poți să ceri 41,5%, adică undeva la 900 de lei pentru fiecare om. Aici este un mare semn de întrebare și să vedem aplicabilitatea. Acest act normativ urmărește ca firmele să-și plătească toate obligațiile la buget. N-am înțeles de ce scrie în Ordonanța 92 că fondurile sînt în limita bugetului. Deci, primul semn de întrebare cînd am citit ordonanța pentru acordarea subvenției pentru reluarea activității a fost: cum adică o limitare a bugetului. Adică e primul venit, primul servit? Adică cu cît îmi depun mai repede cererea și cu cît plătesc mai repede la stat primesc sau nu primesc subvenția”. „Cert este că este o lungă tăcere pe 41,5%”, a mai spus Loredana Mihăilă.