Consultantul fiscal sucevean Loredana Mihăilă a declarat la Radio Top că ”ceea ce s-a postat ieri pe site-ul Ministerului de Finanțe în transparență decizională, care în ultima variantă a <trenulețului> are și modificări ale impozitelor și taxelor, a fost un șoc pentru toată lumea”. Ministerul Finanțelor a publicat oficial duminică, 29 decembrie 2024, Ordonanța ”trenuleț”, care se referă, printre altele, la înghețarea salariilor, a noilor angajări la stat, eliminarea de facilități fiscale, precum cele pentru IT-iști, lucrători în construcții sau în agricultură, dar și renunțarea la creșterea alocației de stat pentru copii. Potrivit Loredanei Mihăilă, cel mai probabil, actul normativ va fi publicat astăzi în Monitorul Oficial.
A explicat doamna Mihăilă, în cadrul unei intervenții telefonice la Radio Top: ”A fost un șoc, pentru că dacă luăm și citim Planul Național Fiscal de Redresare pe șapte ani, discutat la Comisia Europeană, toate aceste modificări de taxe, dacă ar fi să ne luăm după acest document oficial publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, ar fi trebuit să aibă loc în trimestru I din 2025, sub nici o formă în anul 2024. De-aia a fost un șoc pentru toată lumea”.
Conform Loredanei Mihăilă, dacă s-ar fi respectat planul discutat cu Comisia Europeană, prevederi de genul celor din Ordonanța ”trenuleț” ar fi fost puse în aplicare din trimestrul al II-lea din 2025 sau de la începutul anului 2026. A precizat doamna Mihăilă: ”Repet: se vorbește în acel plan de măsuri discutat cu Comisia Europeană că se vor analiza și se vor lua deciziile în trimestrul I din 2025. Trimestrul I din 2025 înseamnă că ar fi avut aplicabilitate ori din trimestru II 2025, ori de la 1 ianuarie 2026, cum ar fi fost normal. Or, nou sîntem în situația în care azi se va publica aceasta Ordonanță de Urgență și pe 1 ianuarie va intra în vigoare”.
Consultantul fiscal sucevean a subliniat, amintind și de promisiunile făcute în mod repetat de premierul Marcel Ciolacu cum că nu vor fi creșteri de taxe, cel puțin în prima parte a anului 2025: ”Sînt măsuri neașteptate, pentru că logica fireasca a lucrurilor, în contextul a tot ceea ce s-a întîmplat în ultimele trei luni, spunea așa: primele șase luni fără modificări de taxe, astfel încît mediul de afaceri să se stabilizeze, să se poată orienta corelat cu tot ce înseamnă măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, faptul că va scădea consumul în zonele HORECA prin neacordarea tichetelor de vacanță… Nu ar fi trebuit. Toată lumea era convinsă că în primele șase luni din 2025 nu vor fi modificări de taxe”.
Între timp, IMM România, ANOSR și ANIS sînt doar cîteva dintre instituțiile care au criticat astăzi prevederile noii Ordonanțe. Loredana Mihăilă a completat: ”Inclusiv Confederația Patronală Concordia a postat un anunț public în care își arată nemulțumirea, ei participînd aproape la fiecare rundă de discuții a măsurilor care urmau să intre în vigoare și îți exprimau nemulțumirea că au aflat despre aceste măsuri fiscale prin intermediul site-ului Ministerului de Finanțe, cînd a fost postată integralitatea Ordonanței <trenuleț>”.
Aceste măsuri vor avea impact mare, potrivit specialistei, care a dat cîteva exemple: ”Cei care au companii știu că scad capitalurile, nu se vor mai putea aplica reduceri la impozitul anual, unde reducerile ajungeau pînă la 15% din impozitul datorat. Deci, aici au rezolvat două aspecte privind veniturile bugetare. În ceea ce privește mediul de afaceri, impactul cel mai mare va fi creșterea salariului minim de la 3.700 la 4.050 de lei”.
A încheiat consultantul financiar: ”Mediul de afaceri este afectat în primul rînd, prin creșterea costurilor, prin înjumătățirea de la 500.000 de euro la 250.000 de euro a plafonului pentru micro-întreprinderi”.