Fiecare șofer își dorește ca mașina lui să nu aibă probleme și să nu necesite reparații costisitoare, însă modul de întreținere și obiceiurile șoferului pot influența atât performanțele mașinii, cât și durata de viață a acesteia. Ținând cont că achiziționarea unei mașini reprezintă o investiție pe termen lung, proprietarii trebuie să acorde atenție și întreținerii acesteia, pentru a se bucura cât mai mult de mașina lor. Următoarele sfaturi pot fi de folos pentru persoanele care vor să prelungească durata de viață a unei mașini.
1. Schimbarea uleiului și a filtrelor în mod regulat
Schimbarea la timp a uleiului de motor trebuie efectuată la anumite perioade de timp, în funcție de specificațiile de producător. Acest lucru este esențial pentru prelungirea vieții motorului și pentru prevenirea defecțiunilor la nivelul acestuia, care ar genera costuri foarte mari pentru reparații sau chiar înlocuire. În ceea ce privește filtrele, acestea se îmbâcsesc și duc la un consum mai mare. Filtrul de ulei se schimbă la 10.000 de km, iar filtrul de polen și filtrul de aer la 25.000 km.
2. Efectuarea la timp a reparațiilor
Atunci când apar defecțiuni, din diferite motive, șoferul trebuie să se prezinte cât mai repede la un service pentru a depista problema și pentru a o rezolva din timp. De obicei, problemele detectate la timp sunt mai puțin costisitoare și nu mai conduc la complicații dacă sunt remediate. Fie că e vorba de schimbarea parbrizului, reparații pompe injecție, schimbarea bateriei, șoferul nu trebuie să ignore semnele și să ia atitudine rapid pentru a asigura o funcționare corespunzătoare autovehiculului;
3. Spălarea frecventă a mașinii
Chiar dacă mașina este nouă și arată impecabil tot timpul, aceasta trebuie spălată nu numai pentru a păstra aspectul plăcut, ci și pentru a evita apariția de rugină. Șoferii nu trebuie să renunțe la acest obicei nici măcar pe timpul iernii, când majoritatea persoanelor au tendința de a neglija acest aspect. Deși pare inutil, spălarea mașinii pe timp de iarnă ajută la înlăturarea depunerilor de sare și a murdăriei, prevenind astfel rugina. După spălare, se recomandă ștergerea mașinii cu o lavetă uscată pentru a evita înghețul;
4. Verificarea presiunii din anvelope
Anvelopele trebuie să aibă o presiune potrivită pentru a evita creșterea consumului și scăderea duratei de viață a acestora, dar și a bucșelor. Presiunea anvelopei influențează modul de conducere a mașinii, mai precis manevrabilitatea și frânarea autoturismului. De aceea, presiunea trebuie să fie verificată periodic, o dată pe lună.
Acestea sunt principalele sfaturi pe care orice șofer trebuie să le ia în considerare dacă își dorește o durată cât mai lungă de viață pentru mașina sa. Motivul principal pentru a acorda atenție acestor aspecte este faptul că majoritatea defecțiunilor apar din neglijență. Obiceiurile dăunătoare pentru autoturism, neefectuarea la timp a reparațiilor și ignorarea semnelor care indică existența unei probleme au impact negativ asupra modului de funcționare a autoturismului și îi scad considerabil durata de viață. În plus, problemele pot genera complicații care necesită la rândul lor investiții considerabile pentru a fi remediate.