Mulți tineri care au lucrat în străinătate și au revenit acasă au început afaceri în domeniul alimentației. În contextul în care în cele trei zile ale Festivalului ”Întîlniri bucovinene” centrul municipiului Cîmpulung Moldovenesc a fost plin de terase și de rulote cu tot felul de produse, de la preparate din carne și pînă la dulciuri, decanul Facultății de Inginerie Alimentară Suceava, Mircea Oroian, a declarat: ”Au venit mulți români care au fost mai mulți ani în străinătate și și-au deschis mici afaceri în domeniul alimentar, de tipul procesare de carne și lapte sau de tipul produselor de panificație. Unii dintre ei poate sînt la început de drum, dar în următorii ani unii cred că vor ajunge jucători importanți în județul Suceava, și nu numai. Și clar că va exista și o necesitate în această direcție a specialistului în industria alimentară, pentru că în momentul în care ajungi la un anumit nivel nu mai poți gestiona fluxul tehnologic fără un specialist”.
Referitor la numărul însemnat de producători de prăjituri și de înghețată, domnul Oroian a declarat: ”După 1990, în România s-a observat un declin puternic al domeniului al dulciurilor, al produselor de patiserie, de cofetărie. Ulterior, prin anii 2015, revine domeniul acesta. În județul Suceava, zona de înghețată devine o tradiție, și pe lîngă marii producători văd și mici producători care se impun”.