O analiză pentru a vedea dacă fructele și legumele sînt din zona din care spun comercianții că sînt este foarte scumpă și nu prea face nimeni așa ceva în Europa. De curînd, pe piețele sucevene au apărut căpșuni pe care scrie, în multe cazuri, că ar fi din Satu Mare, cea mai cunoscută zonă din România unde se produc căpșuni. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, referitor la acest subiect, decanul Facultății de Inginerie Alimentară Suceava, Mircea Oroian, a declarat: ”Asta nu se poate verifica. Este o analiză a raporturilor izotopice, a carbonului, hidrogenului și a oxigenului, care îți dă posibilitatea să identifici zona din care provine un produs. Doar că o astfel de analiză este extrem de scumpă. Ar putea să nu coste tot lotul de căpșuni cît costă analiza. În România nu se face o astfel de analiză, dar din informațiile mele nici prin Europa nu se prea se face”.
Referitor la faptul că pe piața suceveană au apărut, deja, pepeni cu un gust bun care sînt importați din Grecia, domnul Oroian a declarat: ”Clima din Grecia este mai blîndă decît în România. Clar că tot anul agricol este mai avansat acolo decît la noi. Eu am cumpărat, ieri, niște căpșuni despre care se spunea că sînt de la Satu Mare, dar gustul era departe. Erau niște căpșuni fibroase, dar și fără aromă”.
Referitor la cireșele românești de pe piață, al căror gust nu este prea bun, decanul Facultății de Inginerie Alimentară a afirmat: ”Anul este destul de capricios, temperatura este redusă, căldură nu prea este, deci cireșele nu au cum să se dezvolte. Totodată, începutul de an a fost slab din punct de vedere al precipitațiilor. Dacă nu se face o livadă cu sistem de irigație este greu să se dezvolte niște fructe corespunzătoare”.