În opinia decanului Facultății de Inginerie Alimentară Suceava, Mircea Oroian, prețurile alimentelor ar putea crește dacă va fi majorat TVA-ul și dacă va fi secetă.
În cadrul unei intervenții telefonice la Radio Top, profesorul universitar doctor de la Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava a declarat despre o eventuală creștere a prețurilor: ”Depinde ce va face guvernul cu taxa pe valora adăugată. Am văzut în Olanda că se anunță creșterea TVA-ului de la 19 la 19,4%. Cred că taxa aceasta va influența foarte mult prețul în cazul în care va fi modificată, deși actualul prim-ministru s-a tatuat în luna decembrie, arătînd că nu va crește TVA-ul. Însă, contează și condițiile climatice. Dacă va fi un an cu secetă, acest lucru se va răsfrînge asupra prețurilor la materiile prime și, ulterior, asupra produselor finite”.
În contextul în care această iarnă este săracă în precipitații, domnul Oroian a declarat: ”Este un deficit de apă în sol vechi de cîțiva ani, care se acutizează. Luna februarie, din ce am văzut pe prognoză, nu se anunță o lună cu precipitații”.
Referitor la zonele din România care sînt expuse cel mai mult la secetă, profesorul a afirmat: ”Arcul Carpatic protejează foarte bine cîmpia și podișul Transilvaniei. În schimb, noi, în zona de est, dar și sudul, mai ales zona Mehedinti, Dolj, sînt afectate de efecte de deșertificare. În viitor, dacă modificările acestea climatice nu vor fi încetinite, ne vom obișnui și cu alte materii prime locale. Probabil că agricultorii și specialiștii în genetica plantelor vor ameliora pe viitor și alte plante în România”.