În opinia secretarului general al Colegiului Medicilor Suceava, Irina Badrajan, medicul infecționist Andi Radu Agrosoaie, de la Spitalul Municipal Rădăuți, care a ajuns la Spitalul de Psihiatrie de la Socola pentru o examinare psihiatrică, nu va fi exclus din lumea medicală, chiar dacă se constată că are probleme de sănătate mintală. La sfîrșitul săptămînii trecute, domnul Agrosoaie a declanșat o falsă alertă la nivel național, după ce a spus că la spitalul rădăuțean a fost depistat un caz de variolă a maimuței. Informația a fost infirmată de DSP Suceava. Luni dimineață, doctorul ar fi agresat o pacientă și două asistente. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, doamna Badrajan a declarat: „În cazul de față, fiind o situație conflictuală și periculoasă pentru cei din jur, l-au trimis la Iași, la Socola, unde va face o examinare psihiatrică, și tare mă tem că aceasta nu se va solda cu un rezultat ce-l va exclude din lumea medicală. Și aici sînt niște probleme grozave, fiindcă pentru toți cetățenii, aceștia nu pot fi convinși în cadrul unui examen psihiatric de faptul că nu pot continua o anumită activitate sau că nu pot fi lăsați într-un anumit mediu. Sînt tot felul de persoane cu deviații psihice și ajung pînă la urmă la crime și la alte lucruri. În sectorul medical ar trebui o măsură în a ne asigura că cei care ne îngrijesc sănătatea sînt valizi din punctul ăsta de vedere. Nimeni nu poate fi obligat să-și facă un consult psihiatric. E liber consimțit și de obicei persoana respectivă nu agreează consultul. Cînd are manifestări nelalocul lor se consideră normală și îi consideră pe ceilalți nebuni. Noi am avut nenumărate asemenea situații în care nu am avut nici un fel de putere pentru a determina un consult psihiatric care să-i scoată din sfera medicală, unde reprezintă un pericol. Legislația prevede pentru toată lumea un liber consimțămînt”.
Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava a continuat spunînd: „Doctorul Agrosoaie a avut mai multe locuri de muncă din care eu bănuiesc că a plecat oarecum forțat de împrejurări, pentru că cei de-acolo și-au dat seama cam ce se întîmplă, iar el sigur n-a agreat să-și facă un consult. Are 40 de ani și a avut vreo opt locuri de muncă și plus de asta niște companii farmaceutice unde a mai funcționat de-a lungul timpului, însă pe durate foarte scurte. Spitalul îl poate da afară pe doctorul Agrosoaie, însă nu-i poate interzice dreptul la liberă practică”.
Întrebată dacă la Spitalul Rădăuți nu se știa despre comportamentul deviant al medicului înainte de angajare, Irina Badrajan a răspuns: „I s-o fi dus vorba, dar, la un moment dat, cînd ai lipsă de cadre și nimeni nu deține un act scris că nu-i compatibil…”. Totodată, Irina Badrajan a afirmat: „Noi, Colegiul Medicilor, nu avem nici o posibilitate să intervenim atîta vreme cît nu face o boacănă foarte mare în care să fie sancționat, dar nu prin interzicerea dreptului de liberă practică. Dreptul de liberă practică poate fi ridicat de colegiu, dar în cazuri cu totul și cu totul speciale”.