Medicul de familie Irina Badrajan, secretar general al Colegiului Medicilor Suceava, a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice la Radio Top, că ”ideea de construire în curtea spitalului a facultății de medicină, pe de o parte este bună, pentru că, dacă stau și mă gîndesc la facultățile de medicină din țară, marea majoritate sînt construite alături de spitale”. Potrivit medicului, ”problema cea mai mare este a cadrelor care să predea la această facultate”.
În cadrul ședinței de miercuri, 26 martie, a Consiliului Local al Municipiului Suceava au fost votate, în unanimitate, Planul Urbanistic Zonal – PUZ și Regulamentul de urbanism aferent pentru construirea Facultății de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității <Ștefan cel Mare> din Suceava.
Irina Badrajan a mai spus la Radio Top: ”Proiectul acesta datează de mai bine de 10 ani, cred, parcă așa mi-amintesc. Dar nu s-a găsit la început locul, nu s-au găsit posibilitățile cum să faci o Facultate de Medicină și Științe Biologice, care să aibă și eșalon de pregătire pentru cadrele medii și pentru activitățile terapeutice conexe cu actul medical, sigur că mă refer la kinetoterapii, de exemplu – este un lucru deosebit de greu”.
Potrivit doamnei Badrajan, ”problema cea mai mare este a cadrelor care să predea la această facultate”. A motivat aceasta: ”Un cadru universitar trebuie să aibă o anumită pregătire, adică trebuie să aibă, eu știu, posibilitatea de a se înscrie în linia psihopedagogică a actului de învățămînt specific profesiei. Or, asta nu se face în doi timpi și trei mișcări. Ba, chiar s-a mers pe ideea că vor veni cadre din alte centre universitare”.
O altă problemă identificată de Irina Badrajan este cea privind practica studenților. A spus medicul: ”Nu știu în ce măsură Spitalul Suceava reprezintă un teren de practică adecvat și, dacă nu cumva, e destul de îngustă, eu știu, această chestiune cu practica. Trebuie să existe asistenți universitari care să îi preia pe studenți și să meargă cu ei în diferite secții… În alte părți sînt și secții, mai multe spitale, mai multe secții diseminate în diverse părți… și atunci e puțin mai ușor”.
A conchis doamna Badrajan: ”Sigur că orice început este greu. (…) În sfîrșit, să nu fim pesimişti, să fim optimiști. O să vedem care o să fie rezultatele peste șase ani și ce serii vor fi date pentru practica medicală, calitatea lor. (…) Mi-ar plăcea să urmăresc acest proces de pregătire a tinerilor medici aici, la Suceava”.