În contextul în care mai multe guverne vor să ia măsuri pentru reducerea numărului de vaci pe motiv că acestea ar polua, medicul veterinar Orest Onofrei a fost întrebat în cadrul unei emisiuni la Radio Top dacă, într-adevăr, vacile poluează atît de mult atmosfera. Răspunsul domnului Onofrei, fost director al Direcției Sanitar-Veterinare Suceava, dar și fost membru al Comisiei de Agricultură din Senat, a fost: ”Poluează mai puțin decît gura celor care vorbesc despre asta. Nu vedeți că lumea-i întoarsă cu susul în jos? Totu-i pe dos. Adică, tot ce-i bun e rău și tot ce-i rău e bun. În spatele oricărei propuneri este un interes ideologic, politic, dar cel mai mult financiar. Adică, nu mai lăsăm mașinile pe benzină, pentru că vreau eu să-mi vînd mașinile mele pe curent”.
Referitor la importurile de cereale ucrainene care le crează probleme fermierilor români, domnul Onofrei susține că politicienii noștri nu știu să apere interesele țării: ”Ce se întîmplă acum în problema fermierilor, situația agriculturii în general, dar și situația economică, politică generală în România este dată de statutul pe care majoritatea politicienilor români îl are, adică și cu pîinea unsă, și cu slănina în pod. Nu se poate jocul ăsta la două capete… Cazi între scaune obligatoriu. Uniunea Europeană, și eu nu sînt antieuropean deloc, din contră, pentru că intrarea noastră în Europa ne-am dorit-o și este benefică, asta nu se discută. Dar, dacă nu-ți respecți statutul și nevoile, nu neapărat ca Ungaria sau, hai să zic, Polonia, dar ai interesele tale. Adică, ești de mîna a șaptea cînd e vorba de beneficii și în prima linie cînd e nevoie să pui umărul. Eu cred că România trebuie să-și joace cartea”.
Totodată, domnul Onofrei susține că domnul Daea este depășit și trebuie să plece din fruntea Ministerului Agriculturii, dar și că este nevoie să facă mai mult și președintele, și Guvernul, și Parlamentul: ”Din păcate, eu, care-l cunosc foarte bine pe Daea, este foarte vorbăreț, miștocar, dar e depășit. Nu poți să faci agricultură și să fii competitiv și concurențial în Europa cu chestii de felul ăsta: că nu cresc barabulele pentru că au umbră de la plopi. În afară de faptul că vii și te lauzi că mergi dimineața în piață și știi cît costă roșiile, nu asta rezolvă problema. Trebuie să-ți cunoști interesele și să le reclami și să te faci ascultat. Din păcate nu-l ajută nici vîrsta și nici competența, dar nu-l ajută nici Parlamentul, nici Guvernul și nici președintele”.
În opinia domnului Onofrei, ministrul Agriculturii ar trebui să facă parte din CSAT, pentru că agricultura este o problemă de siguranță națională: ”Din păcate, Ministerul Agriculturii este un fel de Cenușăreasă a Guvernului României. Eu, cînd eram în Parlament și cînd eram în Comisia de Agricultură, la un moment dat am zis că dacă vrem să luăm în serios agricultura, agricultura fiind o problemă de siguranță națională, ministrul Agriculturii ar trebui să fie parte din CSAT. Siguranța alimentară este parte din siguranța națională”.
Orest Onofrei a subliniat că în România nu există o politică agricolă serioasă și coerentă, și de aceea agricultura noastră nu face față pe piața liberă. Domnul Onofrei a spus că agricultorii români au nevoie de mai mult sprijin din partea statului, afirmînd: ”Politicienii reușesc să ducă populația după fentă, adică am strecurat în mintea noastră că vinovate sînt magazinele astea mari. Or fi vinovate, dar tu ca magazin mare de unde iei ca să cîștigi? Românul nostru, țăranul nostru trebuie ajutat să se organizeze, să facă producție constant, aceeași calitate… Pentru că dacă tu ai un magazin care vinde 1.000 de kile de roșii pe lună nu faci contract cu unul care are 10 kile de roșii. Noi nu avem o politică agricolă serioasă în care producătorul român să se organizeze, să se asocieze…”.
Orest Onofrei a dat ca exemplu de succes Israelul, țară pe care o vizitează des. Domnul Onofrei spune că fiecare centimetru pătrat de teren agricol este irigat și, de aceea, o țară ”puțin mai mare decît județul Suceava” reușește să hrănească 10 milioane de oameni. În opinia lui Orest Onofrei, ”la noi, numai Bărăganul ar putea face de două ori mai mult decît face Israelul”.