Cătălin Nechifor, fost europarlamentar pentru un an și ceva începînd cu 2007, crede că România va obține funcții bune în Parlamentul European. Într-o emisiune la Radio Top, domnul Nechifor, care a mai fost și parlamentar și președinte al Consiliului Județean Suceava, a explicat de ce mandatul său a fost atît de scurt: ”Prima tură de alegeri a fost în toamna lui 2007. Noi am intrat în 2007, restul țărilor intraseră în 2004. Noi am mai stat cu bulgarii vreo 3 ani în așteptare”.
Întrebat cum crede că ar fi fost prezența la vot la europarlamentare în cazul în care acestea nu ar fi fost comasate cu cele locale, domnul Nechifor a spus: ”Dacă erau doar alegeri europene la termen și localele în toamnă, în septembrie, probabil că prezența ar fost ușor mai scăzută. Ușor, însemnînd 10-15% mai puțin decît acest 50% pe care l-am scos acum. Dar mai facem o comparație greșită și am văzut cîteva titluri și la nivel național – că e prezența mult mai mare la locale ca în 2020. În 2020 era pandemie, s-a jucat acea campanie în pandemie, în restricții, și a fost o prezență de 40 și ceva, acum de 50 și ceva la sută. Dar în esența politicii, prezența îți dorești să fie cît mai mare, pentru că atunci ai legitimitate, ai reprezentativitate. Faptul că a fost doar 50% nu e un lucru fantastic, dar asta este, să fie primit. Sînt țări în care prezența este mult mai mică decît în România, dar sînt și state în care votul e obligatoriu, de exemplu Belgia, iar acolo prezențele sînt foarte mari la vot. Dacă nu mergi e o amendă fiscală, nu e altceva, dar, sigur, e pe bani, și atunci cam merg belgienii la vot”.
România are în total 33 de europarlamentari: 13 de la PSD, 9 de la PNL, 2 de la UDMR, 1 de la PMP, 4 de la AUR, 3 de la USR și unul de la PNCR. Domnul Nechifor s-a declarat convins că în urma acestor alegeri europarlamentare România va obține funcții importante în Parlament. A spus Cătălin Nechifor: ”Cert e că România va da un număr foarte mare de membri și în zona de stînga, și în zona de dreapta. (…) Una peste alta, o să aibă o pondere importantă România în cele două grupări politice care vor forma acea majoritate împreună cu Renew Europe a Parlamentului și a Comisiei Europene. Asta e important de știut, faptul că nu trimitem mulți parlamentari din zona asta mai conservatoare… Deci, o să fim în situația de a putea obține funcții importante în Parlament și pe grupări politice”.
În cîteva state europene mari, partidele de dreapta au obținut un rezultat foarte bun. Potrivit Politico, partidele de centru dreapta și de extremă dreapta vor obține cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană în cele mai populate națiuni: Germania, cu AfD, Franța, cu Marine Le Pen, Italia, Spania și Polonia. Partidul Popularilor Europeni va avea cele mai multe mandate, potrivit lui Cătălin Nechifor, care a adăugat: ”Undeva sub 200, mai puțin decît data trecută, 190, pe acolo, împreună cu SPD-ul 130, 140, și cu Renew Europe, care au spre 100. Vor avea în jur de 400 și ceva de mandate din totalul de 720. O să se înțeleagă. Majoritatea e asigurată de cele trei formațiuni. S-au pus de acord de acum cinci ani, au stabilit. (…) Cred că și tura asta va fi această chestiune”.
Rezultatele acestor alegeri reprezintă un semnal pentru liderii Europei. Potrivit domnului Nechifor ”asta înseamnă că lumea nu a fost convinsă de oferta partidelor <mainstream>, cele clasice, și că mulți au mers pentru noi variante, alternative, mai de dreapta, mai de extremă dreapta, dar cert este că Europa se schimbă foarte mult din perspectiva asta politică și cred că e important ca toți să înțeleagă”.