Evaluarea stareților, starețelor, egumenilor și egumenelor mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților care a avut loc luni, 23 septembrie, în Sala „Ștefan cel Mare” din Casa Socială „Sfîntul Nicolae” a Mănăstirii Putna s-a lăsat cu șase demiteri din funcții. Au fost destituiți conducătorii următoarelor unități de cult: Mănăstirea Slatina, Mănăstirea Voroneț, Mănăstirea „Înălțarea Domnului” Pojorîta – Mestecăniș, Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Orata, Schitul „Sfîntul Nicolae” Leucușești, Schitul „Acoperămîntul Maicii Domnului” Valea Seacă – Cîmpulung Moldovenesc.
Stareța Mănăstirii Voroneț era monahia dr. Gabriela Platon, care a preluat funcția pe 26 iulie 2018, în ajunul sărbătorii Sfîntului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, de la stavrofora Irina Pântescu, care a trecut la cele veșnice pe 9 martie 2022.
Conform ”Monitorului de Suceava”, în perioada octombrie 1991 – septembrie 1995, monahia dr. Gabriela Platon a urmat studii de licenţă la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Facultatea de Teologie, Specializarea Teologie Ortodoxă – Litere. Este licenţiată în Teologie şi Filologie cu lucrarea: „Vocaţia monahală în BOR astăzi”. În perioada octombrie 2001 – iunie 2006, a urmat studii de licenţă la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Istorie şi Geografie, Specializarea Istorie – filozofie. A fost licenţiată cu lucrarea „Monografia Mănăstirii Voroneţ”. Din septembrie 2005 și pînă în septembrie 2006 a urmat un curs de muzeografie şi conservare, MCC – Centrul pentru Formare, Educaţie permanentă şi Management în domeniul culturii al Patriarhiei Române. A primit atestat în muzeografie cu lucrarea: „Conservarea şi valorificarea patrimoniului Sfintei Mănăstiri Voroneţ”. În perioada noiembrie 2007 – februarie 2010, a urmat un masterat la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava: „Studii globale. Cultură şi comunicare”. Lucrarea de disertaţie: „Dialogul culturilor şi civilizaţiilor: Sfânta Mănăstire Voroneţ”.
Monahia dr. Gabriela Platon este și membră a Societății Scriitorilor Bucovineni, aceasta fiind foarte activă în plan cultural, pe lîngă faptul că are o activitate extrem de apreciată de enoriași în cadrul celebrei Mănăstiri Voroneț.
În aceste condiții, eliberarea sa din funcție ridică foarte multe semne de întrebare în ceea ce privește adevăratele motive pentru care ÎPS Calinic a luat această măsură.
Conform Arhiepiscopiei, evaluarea a vizat activitatea din perioada septembrie 2020 august 2024. Președintele Comisiei de evaluare a fost Înalt PreaSfințitul Părinte Calnic, arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Membrii Comisiei au fost Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Arhim. Paraschiv Dabija, Vicar administrativ, Arhim. Melchisedec Velnic, Exarh administrativ, exarhii zonali, exarhul cultural, consilierii de la sectoarele Administrativ-bisericesc, Cultural, Colportaj Bisericesc, Proiecte și Construcții Bisericești, Resurse umane și părinții protopopi.
Au fost prezenți aproape toți conducătorii de obști monahale bucovinene.
Înainte de ședința de evaluare, fiecare conducător de mănăstire sau schit a întocmit un raport de activitate, care a fost analizat de membrii comisiei. În cadrul ședinței, stareții, starețele, egumenii și egumenele au prezentat succint activitatea și au răspuns la întrebări din partea membrilor comisiei.
Între aspectele evaluate se numără: închinovierile în obște, plecările, înscrierea la studii de teologie, programul liturgic.