Legumicultorul Vasile Mătrășoaie spune că în cele două solarii pe care le deține la Dumbrăveni are 46 de soiuri de roșii, majoritatea de la Banca de resurse genetice vegetale din Buzău. Banca a fost înființată în primăvara anului trecut la inițiativa doctorului inginer Costel Vînătoru și se află în subordinea Ministerului Agriculturii. Domnul Mătrășoaie spune că anul acesta a căutat să cultive roșii pentru gust, preferatele sale fiind soiurile Andrada și Siriana. La solariile și serele și pe cîmpurile pe care le lucrează, domnul Mătrășoaie are și opt sortimente de ceapă de la Buzău, cinci soiuri de pătrunjel de frunză, busuioc pentru salată, busuioc cu aromă de cuișoare și busuioc mentolat.
Legumicultorul spune că are și o plantă din Iran bună pentru pancreas: ”Este o plantă care trage toate sărurile din pămînt și merge udată numai cu apă cu sare. A fost adusă din Iran de ambasadorul României din Iran și dată la Buzău la Banca de Gene, aclimatizată de doctorul Vînătoru și trimisă în nordul Moldovei, la Suceava. E bună pentru pancreas în salată. Iarna se poate usca și se face ceai din ea”. Domnul Mătrășoaie mai are lobodă roșie pentru sămînță, salată roșie tot pentru sămînță, conopidă albă, conopidă mov, conopidă verde, broccoli, vreo patru sortimente, 24 de soiuri de ardei și kapia, inclusiv gogoșarul alb. Legumicultorul a declarat: ”Am 11 soiuri de kapia de la companii multinaționale, dar în special de la Buzău, am un kapia care se cultiva cu 100 de ani în urmă, sortimentul pe care îl consumă și Prințul Charles, pentru că îi place gustul tare. Îl cultivă Prințul Charles în Ardeal”.
Domnul Mătrășoaie a adăugat că semințele le primește gratuit de la domnul Vînătoru, pentru că împreună fac tot felul de cercetări și l-a lăudat pe primarul de la Buzău, pentru că l-a ajutat pe doctorul inginer Costel Vînătoru să înființeze Banca de Gene în primăvara anului trecut: ”Primarul Constantin Toma de la Buzău, un primar de nota 11, nu de 10, i-a dat vreo 15 hectare de teren. L-a suținut foarte tare”. Întrebat de ce nu lucrează cu Banca de Gene de la Suceava, Vasile Mătrășoaie a spus: ”Suceava nu are specialiști în legumicultură. Avem Bancă de Gene, dar pentru porumb, pentru secară, pentru orz, pentru cartofi, pentru altceva”. Legumicultorul de la Dumbrăveni are trei soiuri de plante și de la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură și Floricultură Vidra din București.