Psihologul Marius Șaramet a declarat la Radio Top că ”luna ianuarie este considerată de către specialiști luna cea mai deprimantă”. Mai mult, a treia zi de luni din ianuarie reprezintă punctul culminant al tristeții și a primit în 2005, cînd a fost ”sărbătorită” pentru prima dată de către compania SkyTravel, și o denumire: Blue Monday. Acestei date i-au fost atribuite mai multe conotații negative sociale: schimbarea vremii, finalul vacanței, banii puțini rămași după sărbătorile de iarnă, etc.
Întrebat dacă, de regulă, în luna ianuarie vin mai multe persoane la cabinetul său de psihologie, Marius Șaramet a spus: ”Într-adevăr, în această perioadă spitalele de psihiatrie și cabinetele de psihologie înregistrează noi programări, un număr de clienți mai mare, crește rata suicidului… Însă, toate acestea se întîmplă și din cauza faptului că tristețea sau depresia este o emoție subiectivă, adică apare în urma interpretărilor pe care noi le dăm contextului și situațiilor în care ne aflăm. Astfel încît, după o perioadă destul de lungă în care au existat libere, a fost o perioadă de sărbătoare, lumea a făcut cam ceea ce și-a dorit, s-a trezit cînd a dorit, totul era colorat și plin de lumini, îți distrăgea puțin atenția de la perioada de iarnă, unde e mai puțin soare, mai puțină lumină și dintr-o dată ne trezim la realitate. Trebuie să ne trezim, să mergem din nou la serviciu, poate să finalizăm activități pe care în luna decembrie am avut tendința să le împingem spre luna ianuarie, astfel încît luna ianuarie devine și mai aglomerată din acest punct de vedere”.
A continuat psihologul sucevean: ”Mai mult decît atît, există și o zi, a treia zi de luni din luna ianuarie este declarată ca fiind <Blue Monday>, <Lunea albastră>, considerată fiind cea mai depresivă zi a anului. În plan mondial. Începînd cu 2005, în baza unei formule pusă la punct de cercetători americani, s-a ajuns la această concluzie”.
Specialistul a mai spus că și incertitudinea privind viitorul, referindu-se mai ales la ce se întîmplă în plan politic, ”duce spre anxietate mai degrabă decît spre depresie”. A explicat Marius Șaramet: ”Putem avea în contextul actual manifestări, simptomatologie legate de sindromul anxios-depresiv. Adică, nu o să fie suficientă doar senzația de tristețe, sentimentul de neplăcut vine la pachet cu sentimentul de insecuritate”.
Psihologul sucevean a mai subliniat că ”luna ianuarie nu este doar cea mai depresivă, ci cresc și acțiunile antisociale, infracționalitatea…”.
Una dintre soluții pentru a evita starea de anxietate, conform domnului Șaramet, o reprezintă fixarea unor obiective pe termen scurt realizabile.