Miercuri, 20 noiembrie, la Galeria de artă <Zamca> a avut loc, sub îndrumarea curatorului Mihai Pînzaru – PIM, vernisajul expoziției <Devenire>. Au fost expuse lucrări de pictură realizate de Diana Alupoaie și lucrări de sculptură semnate de Andrei Alupoaie, soț și soție. Expoziția, la care a fost prezent și criticul de artă Delia – Ioana Leizeriuc, este deschisă publicului pînă pe 30 noiembrie 2024.
Maestrul PIM a spus la Radio Top: ”Soții Diana și Andrei Alupoaie sînt din Botoșani. Sînt profesori la Colegiul de Artă <Luchian> din Botoșani”. Pictorița Diana Alupoaie a fost elevă la Colegiul de Artă din Suceava, după care a urmat cursurile Academiei de Artă <George Enescu> de la Iași. Acolo l-a cunoscut pe soțul ei, sculptorul Andrei Alupoaie. Sînt prezentate în cadrul expoziției șase tablouri mari semnate de Diana Alupoaie.
A continuat Maestrul PIM: ”Domnul Andrei Alupoaie este un tînăr sculptor, pentru că pînă la 35 de ani mișcarea artistică e considerată mișcare de tineret. După 35 de ani începe maturizarea artistului, care pășește cu voioșie și cu încredere pe tărîmul artei. (…) Domnul Andrei Alupoaie este un sculptor tînăr, dar foarte prețuit, cu premii la nivel național, cu participări internaționale, iar ce m-a impresionat pe mine – a venit cu două cicluri și povestea că aceste teme le avea din perioada lui de elev – două cicluri: apostoli și rugăciune. (…) Piatra, ceea ce construiești pe piatră e un fundament pentru nemurire”.
Potrivit artistului plastic Mihai Pînzaru, ”vernisajul a fost la fel de cald ca toate celelalte” și a fost deschis de gazda Vasi Gafiuc. A completat maestrul PIM: ”Echipa noastră, Daniel și cu Gabriel Lungu au panotat lucrările și piesele de sculptură, foarte bine și foarte frumos, spre mulțumirea artiștilor care au venit cu lucrările de la Vatra Dornei. (…) Eu am fost încîntat de prezența la acest vernisaj. În staff l-am avut și pe Ionuț Ruști. Alături de noi sînt niște obișnuiți ai galeriei, noi sîntem un fel de club al prieteniei artistice. Bineînțeles, capul de afiș – domnul Dimitrie Balint, care este argint-viu, neobosit, a fost alături de noi. Ne-a onorat cu prezența fizică și, ca întotdeauna, și afectivă, Toni Flandorfer, domnul subprefect – a ținut un speech consistent și avizat. Eu cu Delia apoi, am făcut toate oficiile de custode și de critic de artă, au vorbit și cei doi artiști, foarte interesant”.
La vernisajul expoziției <Devenire> au fost prezenți și copii, un lucru ”foarte îmbucurător”. A precizat Mihai Pînzaru – PIM: ”Au fost prezente două clase de la Colegiul de Artă <Ciprian Porumbescu>, un fapt foarte îmbucurător, clasele a IX-a B și a IX-a C, clase de pictură și de sculptură, am înțeles eu, conduse de domnul profesor Sandu Găleată. Și au mai fost profesori, de exemplu, de la Berchisești, doamna director Loredana Dura. A fost o atmosferă foarte plăcută. (…) E bine că vin copiii către artă. Și cine sînt copiii ăștia? Sînt copiii care vor deveni și ei pictori, sculptori, arhitecți, plecînd, așa cum a plecat și doamna Diana Alupoaie, din acest mediu educațional”.