Sîmbătă, 12 august, zeci de doamne și de domni din diferite domenii de activitate au acceptat invitația medicului psihiatru Alexandru Paziuc de a participa la conferința ”Știință, religie, spiritualitate”. Evenimentul găzduit de Casa Baciu din comuna suceveană Fundu Moldovei a fost organizat de Asociația „Profesor Ioan Nemeș”, Asociația „Rarău” și Asociația de Psihiatrie Socială din România, coordonată de Alexandru Paziuc.
Domnul Paziuc a spus: ”Am promis o temă pe care încercăm să o continuăm. Este vorba despre România sacră și ne-am propus să aducem oameni deosebiți, lucruri deosebite, poate evenimente istorice deosebite care să ne trezească mîndria și sentimentul de români, că aparținem unui loc și unor tradiții deosebite pe care alții cu voie sau fără voie încearcă să ni le estompeze să le uităm”. Domnul Paziuc a abordat tema stresului, care este prezent pretutindeni în societate, spunînd: ”Cînd factorii stresanți sînt fie prea intenși, fie prea repetitivi, încetul cu încetul începem să uităm de noi înșine, sîntem mereu alergați și nu mai știm de noi nimic. Cînd ne oprim e foarte tîrziu. Și cine ne oprește? O boală. 80% din bolile din ziua de astăzi sînt boli psihosomatice generate de stres. Fie boli cardiovasculare, fie digestive, fie legate de depresie, de anxietate”.
Invitatul special al evenimentului din localitatea montană a fost profesorul francez de psihoterapie Jérôme Chidharom, care a prezentat tema „Ce este să meditezi, de ce să meditezi, cum să meditezi, diferitele forme ale meditației și beneficiile meditației”. Profesorul preot Gheorghe Popa a vorbit despre asceză, meditație și rugăciune în tradiția ortodoxă, iar profesorul universitar Vasile Zecheru despre „Metafizica transmutațională”. Au mai ținut prelegeri preotul Adrian Singurov și filosoful Mircea Arman.