Alesul USR din Consiliul Local Suceava Dan Nichiforel propune înființarea unui parc fotovoltaic plutitor pe acumularea hidrotehnică Dragomirna și susține că proiectul poate asigura energia electrică pentru întregul județ. Investiția ar urma să se întindă pe 64-68 de hectare. Costurile sînt estimate între 80 și 120 de milioane de euro și ar putea fi acoperite din fonduri europene. Consilierul USR a declarat, la Radio Top: „Luciile de apă pot fi folosite pentru susținerea panourilor fotovoltaice și producerea de energie electrică. Luciile de apă reprezintă soluții mult mai bune decît parcurile fotovoltaice așezate pe terenuri arabile sau, mai rău, pe pășuni ori în zone forestiere, zone unde sînt fînețe naturale. Agricultura și zootehnia au nevoie de acele terenuri. Așezarea parcurilor fotovoltaice pe suprafețe de apă,unde nu există alte aplicații sau utilizări ar fi soluția cea mai bună. Panourile fotovoltaice așezate pe suprafețe de apă sînt cu cel puțin 15% mai eficiente decît cele amplasate pe pămînt, pentru că sînt natural răcite, în partea opusă expunerii la soare, și astfel panourile devin mai productive”.
Dan Nichiforel a mai spus că proiectul pentru acumularea Dragomirna are trei insule, fiecare cu 40.000 de panouri și cu o putere de 21 MW. Acesta a adăugat: ”Este un proiect pentru 120.000 de panouri care ar produce energia necesară pentru cele cinci municipii, 11 orașe și 98 de comune ale județului. 63 de MW luînd în considerare situația Podișului Sucevei, cu expunerea la soare care înseamnă 1.200 de ore pe an, ar fi o cantitate de energie de vreo 70.000 de MWh/an, extrasuficientă pentru tot județul. Am avea 63 de MW la un preț de sub zece eurocenți pe kWh. Am prevăzut în proiect și un sistem de producție de hidrogen sub formă de gaz sau sub formă lichidă. Hidrogenul este, fără îndoială, combustibilul viitorului. Sînt deja centrale electrice care funcționează cu amestecul dintre gaz și hidrogen pînă la 20%. Este un lucru benefic, cîștigăm acea energie care nu există actualmente pe piață, și reducem poluarea”.
Consilierul Nichiforel a completat: „Parcul fotovoltaic plutitor ar putea fi pus în funcțiune în maxim șase luni, iar cu partea de producție de hidrogen probabil că vom mai avea nevoie de șase luni-un an. Depinde de cum ne mișcăm. Dacă ne mișcăm foarte repede putem începe la primăvară, de exemplu, să lucrăm la prima insulă. Există firme care știu să facă treaba asta cu viteză foarte mare peste tot pe mapamond. Cei mai cu experiență sînt francezii, belgienii și olandezii. Sînt și firme românești care execută componente din sistemele de flotație. Pînă la urmă cred că administrația locală va avea inspirația să aleagă cea mai bună și cea mai performantă soluție pentru asigurarea energiei”.